Karadžićeva odbrana traži novo suđenje

Tanjug
Karadžićeva odbrana traži novo suđenje

Hag - Odbrana Radovana Karadžića, danas je na početku žalbene sjednice pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu zatražila da se poništi presuda i da se naloži novo suđenje.

Tužilaštvo u žalbi zahtjeva kaznu doživotnog zatvora za Karadžića.

Tim odbrane, kako je prenijela RTRS, iznosi argumentaciju po 46 žalbenih osnova.

Odmah na početku današnjeg obraćanja žalbenom vijeću, odbrana je zatražila da bude poništena prvostepena presuda haškog tribunala i da bude naloženo novo suđenje.

Karadžić je uložio je u decembru 2016. godine žalbu haškom sudu na presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora "zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u BiH 1992-1995. godine".

Odbrana se nada da će uspjeti da dokaže nepostojanje veze Karadžića sa dešavanjima u Srebrenici, što bi, kako očekuju, uticalo na visinu presude.

Član Karadžićevog tima odbrane advokat Goran Petronijević rekao je ranije da će na ovom pretresu usmeno biti iznijeti stavovi odbrane i tužilaštva o međusobnim žalbama i odgovorima.

Poslije ovog žalbenog pretresa usljediće, kako je rekao, samo statusne konferencije sve do izricanja konačne presude, što bi, prema predviđanjima odbrane, moglo da bude do kraja godine.

Karadžić je osuđen u martu 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana