Karadžićeva odbrana: Uputićemo zahtjev za izbor zemlje za izdržavanje kazne

novosti.rs
Karadžićeva odbrana: Uputićemo zahtjev za izbor zemlje za izdržavanje kazne

Hag - Iskoristićemo mogućnost upućivanja zahtjeva za izbor države u kojoj će Radovan Karadžić izdržavati kaznu, kaže, za "Novosti" Marko Sladojević, pravni savjetnik bivšeg predsjednika Republike Srpske.

"Nemamo nikakve rokove, ali sigurno ćemo uputiti molbu sudu. Videćemo da li će nam je i uslišiti. Još nismo razgovarali o tome koju bismo zemlju izbrali. Ima vremena da se dogovorimo", dodao je.

Rano je, zato, nagađati gdje bi Radovan Karadžić, nedavno u Hagu osuđen na doživotnu robiju, mogao da služi kaznu. Spekulacije u tom smislu su u ovom trenutku vrlo nezahvalne. Sigurno je, međutim, jedno, a to je da ne postoji mogućnost da bude poslat na izdržavanje kazne u neku od arapskih zemalja.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove ima sklopljen sporazum sa 16 država. To su Slovačka, Velika Britanija, Austrija, Estonija, Danska, Norveška, Portugalija, Španija, Finska, Poljska, Ukrajina, Francuska, Italija, Belgija, Švedska i Njemačka.

"Odluku o tome gde će osuđena osoba da izdržava kaznu donosi predsjednik Mehanizma, u skladu s propisanom procedurom, i to je njegovo diskreciono pravo", ističe, za "Novosti", portparol suda Helena Eglston.

Prema ovoj proceduri, sekretar suda najprije treba da sastavi izvještaj na osnovu spremnosti određene zemlje da prihvati zatvorenika, u ovom slučaju Radovana Karadžića, kao i uzimajući u obzir uslove za izdržavanje kazne. Poslije toga, na osnovu tih parametara, sekretar dostavlja predlog predsjedniku Mehanizma, koji na kraju donosi rešenje, s tim što prethodno može da zatraži i dodatne informacije.

"Suviše je rano za ovu odluku. U ovom trenutku to može da bude bilo koja zemlja sa spiska država koje su sklopile sporazum s Mehanizmom",  naglašava Eglstonova.

To, dakle, može da bude Norveška, kao i Italija ili Estonija, na primjer.

Radovan Karadžić i njegovi advokati bi mogli da pošalju i pismo predsjedniku Mehanizma u kome bi eventualno izrazili želju prilikom izbora zemlje, ali to onoga koji odlučuje uopšte ne obavezuje. Može, ali i ne mora da usliši molbu osuđenika i njegove porodice. Povodi se samo pomenutim parametrima, koji su navedeni u zvaničnoj proceduri.

Ono što je izvjesno, to je da će Karadžić sigurno biti negdje u Evropi i da neće ići na odsluženje kazne u neku od muslimanskih i arapskih zemalja, kako je moglo da se čuje prethodnih dana.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana