Караџић може годинама остати у Шевенингену

Д. М.
Караџић може годинама остати у Шевенингену

Бањалука - Не постоји правило које прецизира у којем року неки осуђеник из притворске јединице Хашког трибунала, односно Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу, мора да буде упућен на издржавање правоснажно изречене затворске казне.

Према тврдњама адвоката са хашким искуством, први предсједник Републике Српске Радован Караџић може да буде упућен у неку европску земљу на издржавање казне у року од неколико мјесеци, а може у притвору у Шевенингену остати и још неколико година.

- Сви осуђеници су послије изрицања правоснажне пресуде били још најмање неколико мјесеци у хашком притвору, поготово они којима су изречене казне дуготрајног затвора. Бивши министар унутрашњих послова РС Мићо Станишић и некадашњи начелник ЦСБ Бањалука Стојан Жупљанин правоснажно су осуђени на по 22 године затвора 30. јуна 2016. године, а још се налазе у притворској јединици и нису отишли на издржавање казне - објашњава хашку праксу један од адвоката за “Глас Српске”.

Он истиче и да приликом доношења одлуке о томе гдје ће осуђеник бити упућен на издржавање казне воде рачуна о низ фактора.

- Упутством о поступку којим се одређује гдје ће осуђеник издржавати казну прописано је и да мора бити узета у обзир близина његових сродника, а може бити тражено и мишљење осуђеника или тужилаштва. Када се одреди земља, то се може објелоданити, али информације о томе када ће осуђеник бити пребачен на издржавање су најстрожа тајна и то буде објелодањено тек када осуђеник буде пребачен у земљу издржавања казне - објашњава наш саговорник.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана