Karadžić: Zečević pristrasan

Glas Srpske
Karadžić: Zečević pristrasan

HAG - Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je juče da se vještak balističar iz Sarajeva Berko Zečević diskvalifikuje kao pristrasan, ali su zastupnici optužbe ukazali na to da "pitanje pristrasnosti nije ranije nagovještavano kao problem".

Karadžićev glavni pravni savjetnik Piter Robinson precizirao je da njegov klijent osporava vještačenje, a ne i stručnost svjedoka, prenijela je Srna.

Zečević je u nastavku svjedočenja govorio o vrstama oružja koje je u ratu u BiH koristila Vojska RS i o rezultatima istrage incidenta na pijaci Markale 5. februara 1994. godine. On je rekao da je u Sarajevu istraživao 15 incidenata u kojima su korišćene aerosolne bombe. Kada ga je Karadžić pitao zašto UN nigdje ne navode primjenu aerosolnih bombi, svjedok je odgovorio pitajte UN.

Zečević je, dok ga je Karadžić unakrsno ispitivao, ispričao da se prijavio za istragu incidenta na Markalama nakon što je čuo da je tadašnji komandant UNPROFOR-a Majkl Rouz izjavio da ne može da se utvrdi odakle je granata ispaljena.

- Smatrao sam da je moguće da se utvrdi smjer odakle je došla granata i zato sam se prijavio da to istražim, jer sam mislio da mogu da pomognem - rekao je Zečević.

Na Karadžićevo pitanje šta ga je navelo da misli da će to uraditi bolje od policije i UNPROFOR-a, Zečević je odgovorio da je on prije toga 17 godina radio u vojnoj industriji i bio zainteresovan za djelovanje bojevih glava.

- Policija i vojnici UNPROFOR-a su manje kvalifikovani za takve istrage, jer vojnici koriste oružje za ubijanje protivnika, a ja sam bio kvalifikovan za procjenu efekata na cilj u tom momentu - dodao je svjedok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana