Караџић: Настављам борбу за истину

В. Кулага , Д. Момић
Караџић: Настављам борбу за истину

Хаг - Први предсједник Републике Српске Радован Караџић стоички је поднио доживотну казну затвора коју су му изрекле судије у Хагу, а дан након изрицања другостепене пресуде поновио је да је његова жртва мање важна и да је у свему најважнија Република Српска.

То су за “Глас Српске” испричали представници Републике Српске и тима одбране Радована Караџића који су јуче разговарали с њим након што му је Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао коначну пресуду којом је првостепена пресуда, од 24. марта 2016. године којом је осуђен на 40 година затвора, преиначена у доживотни затвор.

Караџић је, наиме, проглашен кривим за геноцид, злочине против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања, али је поново ослобођен оптужби за “геноцид у другим општинама у БиХ 1992. године”, односно у Приједору, Братунцу, Зворнику, Власеници, Фочи, Кључу и Санском Мосту.

Адвокат и члан тима Караџићеве одбране Марко Сладојевић пренио је прве поруке свог клијента неколико часова након изрицања пресуде. Караџић је, како је он пренио, поручио је да су српски народ и он већ побиједили, да је створена Република Српска и да су Срби слободни у својој држави.

- Жртва коју ја подносим мања је од других. Хиљаде младића је својим животима изградило Српску. Многи су послијератни инвалиди, а највећу жртву поднијеле су мајке чији су синови, често јединци, дали живот за слободу српског народа. То су истинске жртве - рекао је Караџић.

Он је истакао да ова “јалова освета” Хашког суда њему, као старцу не може ништа.

- Нисмо се предавали ни кад је било теже, па овако утамничен нећу престати да се борим за истину о нашој праведној борби у рату који нам је наметнут и у којем су страдала све три народа - навео је Караџић.

Први предсједник Српске је рекао да у сваком рату, а нарочито грађанском “изроди почине злочине, које је наша држава, ако је знала, осуђивала и процесуирала”.

- Ми смо се часно борили за слободу и једнакост српског народа у БиХ. Зато увијек и свуда будимо достојанствени, не мрзимо друге и поносно чувајмо оно што је изнад свих нас - нашу Републику Српску - поручио је Караџић.

Члан тима одбране Горан Петронијевић истакао је јуче за “Глас Српске” након разговора са Караџићем, да се први предсједник Српске осјећа добро и да у потпуности стоји иза ријечи и поруке коју је упутио јавности одмах након изрицања пресуде.

- Он је у једном делу задовољан што је пресуда опстала и остала у оним стварима у којима је могла да угрози државу. Покушали су и да протуре Приједор као геноцид, па нису успели. Битно је, како је рекао, да се пресуда односи на њега, а не на државу и народ. Мало нас је, искрено, и подигао својим ставом јер смо били поприлично потонули након пресуде - рекао је Петронијевић.

Додао је да је са првим предсједником Српске причао и о будућим потезима.

- Када будемо направили анализу пресуде и упоредили са доказима и документима које имамо, а које нисмо могли да употребимо, видећемо какве су нам шансе за ревизију. Одлука је да се правно боримо до краја - рекао је Петронијевић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић, који је јуче ујутро био у посјети Караџићу, каже да је први предсједник Српске стоички поднио неправду.

- Он ми је рекао да правду није ни очекивао, као и да је другостепено судско вијеће само показало да ни у њему, као ни у првостепеном не сједе морални и честити људи - каже Којић за “Глас Српске”.

Упркос свему, Којић каже да је први предсједник Српске поручио да ће наставити борбу за истину и да он лично није важан, већ да је важно да се права истина прикаже свијету.

- У том правцу, ми смо на сајту центра већ поставили првостепену пресуду са коментарима на сваки параграф из пресуде из којих се недвосмислено види да је пресуда донесена без аргументованих доказа. Што се тиче другостепене пресуде, она је практично идентична првостепеној, само што је жалбено вијеће оцијенило да висина казне није одмјерена како треба и изрекло је доживотну казну - закључио је Којић.

Притисак на Српску

 

Горан Петронијевић је поновио да је Међународни механизам наставио да се понаша као што је раније радио Хашки трибунал.

- Они раде по тренутним политичким ситуацијама. Сада је притисак на Републику Српску и очигледно је било потребно задовољити другу страну некаквом одлуком и резултат је пресуда доживотног затвора - закључио је Петронијевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана