Камп Аскер-а - злоупотреба дјеце и корак ка Блиском истоку

Срна
Камп Аскер-а - злоупотреба дјеце и корак ка Блиском истоку

Београд - Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је да снимак из кампа сарајевског удружења "Аскер" јасно показује да је ријеч о милитаризацији дјеце која се обавља уз невидљива вјерска подучавања, те да су тако дјецу злоупотребљавали само Ал каида и "Исламска држава" у Сирији и Ираку.

Галијашевић је истакао да нема сумње да је ријеч о злоупотреби дјеце и кораку који води ка Блиском истоку, а не Европи, као и да је страшно то што се уз наведени камп помиње име Насера Орића.


"Све што смо видели, чак и да заборавимо на Насера Орића, није преседан, ни изузетак. Постоје разне врсте спортских обука које се обављају чак и у просторијама Исламске заједнице у БиХ, или у џамијама, а гдје се дјеца обучавају за борилачке вјештине. Оно што је битно јесте да дјеца овог узраста не могу и не смију бити подвргнута таквим обукама", рекао је Галијашевић за "Спутњик".

Према његовим ријечима, иза разних "спортских клубова" у Федерацији БиХ крију се организације које се баве милитаризацијом дјеце.

Он је додао да се у камповима обављају физичке припреме које недвосмислено подсјећају на предвојничку обуку, односно обуку које, како каже, нема ни у једном наставном програму.

"Занимљиво је да они нису били у фокусу безбједносних служби све док није објављена вјежба на кампу жЈеленж код Тешња која је на граници хрватске општине Усора. Та општина је још синоћ објавила саопштење послије сједнице Скупштине општине у којем је изразила велику забринутост због тих дешавања", навео је Галијашевић.

Галијашевић је увјерен да иза свега не стоји само Насер Орић, већ "укупна национална и вјерска елита Бошњака".

На снимку који је објављен на каналу "Јутјуба", из овог кампа официјелног назива Удружење за развој физичких позитивних моралних особина "Аскери", јасно се види да дјеца, углавном дјечаци, пролазе физички тренинг који је веома сличан онима који се могу видети у војним или неким другим милитантним центрима. "Тренери" у кампу, који није једини такав у БиХ, озбиљно подсјећају физичком појавом на вехабисте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана