Kalinić: Ovo nije SDS za kojim smo prije 23 godine krenuli u stvaranje RS

Srna
Kalinić: Ovo nije SDS za kojim smo prije 23 godine krenuli u stvaranje RS

Istočno Sarajevo - Jedan od poslanika prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić izjavio je da je zaprepašten razmjerama političke izdaje na koju su spremni čelnici SDS-a i ostalih stranaka iz Srpske, čiji su zvaničnici u Sarajevu potpisali koalicioni sporazum sa SDA i Demokratskim frontom.

"Prvi put u istoriji Republike Srpske desilo se da jedna politička grupacija ide u Sarajevo da pravi koaliciju sa SDA zato što to hoće, a ne zato što mora. A hoće zato što im je neko spolja naredio da tako ruše institucije Republike Srpske i one kojima je srpski narod većinski povjerio da budu na čelu tih institucija", upozorio je Kalinić.

On smatra da su predsjednik SDS-a Mladen Bosić i "grupa istomišljenika koju je oko sebe okupio", stavljanjem potpisa na koalicioni sporazum sa potpredsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, "zlatnim ljiljanom" Željkom Komšićem i tvorcem Koalicije "Domovina" Emirom Suljagićem, "izdali i sve one koji su na proteklim oktobarskim izborima glasali za SDS".

"Ovo nije SDS za kojim smo prije 23 godine krenuli u stvaranje Republike Srpske i njenih institucija. Ovo je jedna 'iščašena' grupacija kojoj ništa, osim ličnih interesa, nije sveto. Ovi više liče na neke nove 'Bogićeviće', 'Pejanoviće' i 'Lazoviće', 'Alijine kooperativne Srbe', koji su bili i ostali podrška njegovoj lažnoj priči o multietničnoj BiH", poručio je Kalinić, predsjednik Saveza za demokratsku Srpsku /SzDS/.

Kalinić koaliranje SDS-a sa Izetbegovićem, Komšićem i Suljagićem vidi kao, kako kaže, nastavak provođenja "paklenog plana dijela međunarodne zajednice, čiji je konačan cilj rušenje dejtonske konstrukcije BiH i slom Republike Srpske".

"Konture tog plana nazirale su se uoči opštih izbora, a manifestovane su kroz potpisivanje sporazuma takozvanih narodnjačkih partija. Sada se taj plan realizuje kroz saradnju 'iščašenog' SDS-a sa političarima koji su mnogo puta do sada javno saopštavali da je rušenje Republike Srpske njihov zadatak i cilj", navodi Kalinić.

On dodaje da je više nego jasno da Izetbegović, Komšić i Suljagić imaju namjeru da svoje ciljeve ostvare putem odluka u zajedničkim institucijama vlasti u Sarajevu.

"Ovakvo, izvitopereno, odnarođeno, kupljeno i ucijenjeno rukovodstvo SDS-a neće biti u stanju da odbrani ništa, a kamoli Republiku Srpsku i njene institucije. Naprotiv, umjesto slobode i borbe za veću samostalnost Republike Srpske, ova kooperativna interesna grupa izabrala je predaju, doslovno i praktično", smatra Kalinić.

On je pozvao SNSD, DNS i SP da što je moguće brže izaberu novu vladu Republike Srpske i tako zaštite Srpsku od svih budućih nasrtaja novoformirane "probosanske" koalicije.

"Ovo je trenutak da zaboravimo međusobne svađe i omraze. Ovo je vrijeme kada svi koji žele dobro Republici Srpskoj treba da se okupe oko predsjednika Republike Milorada Dodika i podrže njegove napore da odbrani stabilnost institucija", smatra Kalinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana