Калинић: Борба за изворни Дејтон - суштинска за опстанак српског народа (исправљено)

Срна
Калинић: Борба за изворни Дејтон - суштинска за опстанак српског народа (исправљено)

Источно Сарајево - Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић изјавио је Срни да се, што вријеме више пролази, показује да је борба за изворни Дејтонски споразум и његове кључне принципе суштинска за српски народ, његову равноправност и опстанак у БиХ.

“Република Српска ће се успјешно развијати, у то сам сигуран, али ће се развијати у оквиру оне БиХ која је детерминисана изворним Дејтонским мировним споразумом”, рекао је Калинић.

Он је подсјетио да прије 23 године, када је донесен Дејтонски споразум, руководство Републике Српске није било до краја задовољно, нарочито јер су Срби првим текстом споразума били ускраћени за много шта.

“Надам се бољим данима за Републику Српску, да ће још више очврснути, да ће бити стабилна и да ће управо захваљујући искреној, суштинској борби за Српску као равноправан ентитет у оквиру БиХ и за српски народ као један од три конститутивна народа дати резултате и да ћемо у будућности ићи само напријед и никако другачије”, рекао је Калинић у Источном Сарајеву.

Данас су се навршиле 23 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Босна и Херцеговина је постојала и прије Дејтонског споразума, те се у Уставу који је његов саставни дио јасно потврђује њен међународноправни континуитет. Дејтонским споразумом њена унутрашња организација је промијењена на начин да се држава састоји од два ентитета, али БиХ је као независна, суверена и међународно призната држава постојала од 1992. године и није “створена” састављањем два ентитета 1995. године.

НАПОМЕНА:

Дио чланка који није одговарао чињеницама из Устава БиХ је уклоњен. У тексту је појашњено да је БиХ постојала и прије Дејтонског споразума. Уклоњена је тврдња да је овим споразумом створена државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса. У наслову је истакнуто да су извршене измјене. Више чињеница о манипулацијама са чињеницама можете наћи на порталу raskrinkavanje.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана