Калабић затражио ванредну сједницу Анкетног одбора због кршења пословника

Срна
Калабић затражио ванредну сједницу Анкетног одбора због кршења пословника

Бањалука - Драго Калабић, замјеник предсједника Анкетног одбора који треба да испита чињенице у вези са смрћу Давида Драгичевића, рекао је Срни да је за сутра затражио ванредну сједницу овог одбора, јер данашње саопштење није став Анкетног одбора, већ политички обрачун његовог предсједника Бранислава Бореновића.

Калабић је рекао да је саопштењем Анкетног одбора, које је објављено као одговор на отворено писмо министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача, грубо прекршен пословник о раду овог одбора, јер саопштење не представља став Одбора.

“Одмах након саопштења затражио сам да сутра буде одржана ванредна сједницу Одбора и чекам повратну информацију хоће ли и када бити заказана. Затражио сам ту сједницу управо због грубог кршења пословника о раду Анкетног одбора и саме Народне скупштине од стране предсједника Анкетног одбора Бранислава Бореновића, који је вјероватно рачунао да недјељом нико не ради па може да каже шта он приватно лично мисли”, рекао је Калабић.

Калабић је нагласио да приватни ставови Бореновића нису ставови Анкетног одбора.

“Приватни политички обрачуни Бореновића са политичким неистомишљеницима немају никакве везе са радом Анкетног одбора и они почињу правити велики проблем у раду Анкетног одбора, пошто се он све мање бави случајем страдања Давида Драгичевића, а све више међусобним политичким обрачунима који са тим случајем немају никакве везе”, рекао је Калабић.

Он каже да га приватни ратови и приватни политички ставови Бореновића не интересују, нити их коментарише, поготово када их он износи у своје име.

Калабић је рекао да га нико није контактирао у вези са саопштењем Анкетног одбора које је објављено као одговор министру Лукачу.

Калабић појашњава да, иако је за сутра затражио сједницу Анкетног одбора, право предсједника Одбора је да одреди када ће сједница бити одржана, а он тренутно нема информацију када ће то бити.

“Ја сам на регуларан начин затражио да то буде што прије, по могућности сутра”, објаснио је Калабић.

Калабић каже да је објављеним саопштењем злоупотријебљено повјерење Народне скупштине Републике Српске, те додаје да то није став Анкетног одбора, нити његов став, јер се зна како се утврђује став према Пословнику.

“Не може Анкетни одбор који је формиран да утврди истину да сам производи неистине. То је непримјерено. Ми прво морамо утврдити истину. При томе морамо поштовати Пословник, законе и остало. Можда је другима дозвољено да раде што раде, али нама није и на то нема право ни Бореновић”, рекао је Калабић.

Он је додао да га не интересује под каквим је притиском и обавезама Бореновић да то ради, јер је легитимно изабран за предсједника, а притом је дужан да поштује Пословник и да саопштава истину.

“Ово данас нема везе са тим. Мислим да он наш конструктиван приступ и потпуно опредјељење да се до краја утврди истина о случају Драгичевић покушава да злоупотријеби у политичке сврхе и политичке обрачуне”, оцијенио је Калабић.

Према његовим ријечима, управо су сви против тога, и породица и јавност, да се овај случај не злоупотребљава у политичке сврхе већ да се искључиво утврди истина шта се десило.

Анкетни одбор формиран одлуком Народне скупштине Републике Српске с циљем сагледавања свих релевантних чињеница везаних за случај страдања Давида Драгичевића саопштио је да је изненађен наводима министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача које је изрекао у отвореном писму у вези са радом Одбора.

“Недопустиви су овакви наводи министра Лукача на рад Анкетног одбора и позивамо га да поштује Народну скупштину Републике Српске и одлуке највишег законодавног тијела Републике Српске, те да не омета рад Анкетног одбора”, наводи се у саопштењу овог одбора.

У Анкетни одбор су изабрани за предсједника Бранислав Бореновић, народни посланик из Посланичког клуба ПДП-а, за замјеника предсједника Драго Калабић, народни посланик из Посланичког клуба СНСД-а и за чланове Недељко Гламочак и Миланко Михајилица, народни посланици из Посланичког клуба СДС-СРС Републике Српске, те независни посланик Горан Ђорђић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана