Kakve će odgovore BiH poslati?

ATV
Kakve će odgovore BiH poslati?

Za sada je jedino poznato da će odgovori na upitnik biti predati krajem mjeseca, a šta u njima piše, nisu mogli da razjasne ni ministri nakon današnje sjednice.

Već naredne sedmice će o odgovorima biti riječi  na posebnoj sjednici Savjeta ministara, a do tada imaju zadatak da pročitaju nekoliko hiljada stranica materijala.

"Mi smo to dobili na jednom USB-u, prije nekoliko dana, tu ima, ne znam tačno, jedno 15-20 hiljada stranica, i ja sada sve to treba da pročitam i da se upoznam, svi smo dobili USB”, rekao je Dragan Mektić,  ministar bezbjednosti BiH.

Ukoliko u narednih nekoliko dana ministri prionu na posao, možda uskoro bude riješena dilema, kakve odgovore šaljemo u Brisel . Do ponedeljka ili utorka svi treba da nađu  stikove i dobro se pripreme.

"Ja sam direktno došao iz Ženeve, tako da ne znam da li me u kancelariji čeka bilo kakav stik, vjerovatno čeka. Ja cu isčitati samo ono sto je iz resora mog ministratstva, jer su tu odgovori moji i iz nadležnih entitskih ministrastva, neću ulaziti u odgovore koje se odnose na druge sektore”, kazao je Mirko Šarović,  zamjenik Predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Po odgovore bi krajem mjeseca trebalo da dođe Žan Klod Junker, predsjednik Evropske komisije. Do tada prije svega u BiH treba da se dogovore  da li je sve usaglašeno. Jedna od dilema je da li se u službenom prevodu na engleski jezik pominje bosanski ili jezik bošnjackog naroda. Ovo prvo je neprihvatljivo za Republiku Srpsku, dok je Federaciji i dalje sporno što se pojedini odgovori baziraju  na osnovu popisa stanovnistva iz Republike Srpske.  Zbog toga su trazili odgovornost predsjedavajučeg Savjeta ministara koji kaže –  najbitnije je da Junkeru krajem februara dostavimo odgovore u elektronskoj formi.

"Onda ćemo fizički poslati naše odgvore Briselu, jer će se naši odgovori čitati, analizirati i poslije toga ćemo imati stvaove predstvnika Evropske komisje, da li ćemo imati set dodatnih pitanja, ili će ovaj dio pitanja ili nivo kvalitet biti zadovoljavajući za Evropsku komisiju”, kazao je Denis Zvizdić,  predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Teško da će biti zadovoljavajući, jer će vjerovatno tek kada u Brisleu pročitaju odgovore biti zbunjeni  onim što su dobili. A mnogima u BiH još nije najjasnije kako smo odgovorili na neka od pitanja. Ima i onih koji u startu vjeruju da odgovori neće odražavati pravu sliku  stanja u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana