Како је Селмо Цикотић доносио одлуке о продаји вишка наоружања?

РТРС
Како је Селмо Цикотић доносио одлуке о продаји вишка наоружања?

Бивши министар одбране БиХ Селмо Цикотић је под истрагом Тужилаштва БиХ јер је без сагласности Предсједништва доносио одлуке о продаји вишкова оружја и муниције хрватској компанији “Скаут”, чиме је оштетио буџет БиХ за скоро 6,3 милиона КМ. РТРС је још 2013. године извјештавала о том криминалу, док је Тужилаштву БиХ требало пет година да нареди СИПИ изузимање документације, која се односи на сумњиву трговину наоружањем из БиХ.

Актуелни савјетник бошњачког члана Предсједништва Селмо Цикотић сумњичи се да је у периоду од марта до октобра 2010. године самовољно мијењао Уговоре о продаји неперспективног наоружања и муниције загребачком предузећу “Скаут” тако што је смањивао количине оружја и муниције које је теже продати, а истовремено увећао количину робе која је тражена на тржишту.

“А све у циљу како би удовољио захтјевима предузећа из Републике Хрватске, те је наведеним радњама оштетио буџет институција БиХ у укупном износу од 6,297.580 КМ”, наводи се у саопштењу из СИПА-е.

Цикотић је за федералне медије потврдио да је дао изјаву СИПИ али како каже у својству свједока.

Својевремено, смијењени директор СИПА Горан Зубац документовао је незаконите радње Селме Цикотића, али је пријава против високог званичника СДА свих ових година купила прашину у ладицама бх. тужилаштва.

“Невјероватно је зашто је Тужилаштво сада то покренуло, иако је имало безброј инцијатива и упућивало се да се ради о тешком криминалу унутар Министарства одбране. Овдје је наведен примјер “Скаут”, али он је само један од актера, има њих више, тако да има шта радити на том плану”, истакла је Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност у ПС БИХ.

2013. године објавили смо да је загребачка компанија “Скаут” на основу Уговора закљученим 2003. и 2004. године са тада надлежним ентитетским министарствима и дирекцијом, добијала робу испод сваке цијене, разорно оружје ВБР за 220, а пушкомитраљез М-84 за свега 35 долара.

Озбиљна истрага о томе ко је профитирао на сумњивој трговини није ни започета а јавност у БиХ шокирало је упозорење из “Скаута” да је из складишта ОС БиХ извезено 10.000 ракета за ВБР више него што их је загребачко предузеће добило на тендеру.

“Ко је дао сагласност да се извуче 10.000 ракета више”, пита Дамир Алагић, адвокат предузећа “Скаут” из Загреба.

Ово питање и данас је без одговора баш као што нема ни епилога о продаји наоружања из магацина ОС БиХ по нереално ниским цијенама. А онда се сви чудимо када оружје и мунуицију из БиХ видимо на ратиштима широм свијета или у рукама терориста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана