Junker, Mogerini i Han stižu u BiH

nezavisne.com
Junker, Mogerini i Han stižu u BiH

Sarajevo - Pogledi bh. parlamentaraca na posjetu visoke delegacija Evropske komisije koju čine Žan Klod Junker, predsjednik Evropske komisije, Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost, i Johanes Han, komesar EU za proširenje, u srijedu su različiti.

Jedni smatraju da će predstojeća posjeta, kada će BiH i zvanično Junkeru predati odgovore na upitnik Evropske komisije, biti samo protokolarnog karaktera, bez nekih snažnih poruka, kritika i zahtjeva, drugi su mišljenja da je posjeta istorijska i da bi se tokom nje mogle čuti i  kritike, ali i upute bh. političarima.

Tako Šefik Džaferović (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, kazao je "Nezavinim" da je posjeta istorijska jer sama činjenica da dolaze visoki zvaničnici Evropske komisije i EU govori da je BiH na listi prioriteta EU i da su joj spremni pomoći na evropskom putu.

Nikola Lovrinović (HDZ BiH), predsjedavajući  Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH,  rekao je da od visoke delegacije i od Evropske komisije očekuje da prihvati odgovore na upitnik koje će im predati BiH.

Aleksandra Pandurević (SDS), član Zajedničke komisije, od Junkera ne očekuje oštre poruke jer će njegova posjeta, kako smatra, biti protokolarnog karaktera sa pretjeranim optimizmom.

Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda BiH i član Komisije, rekao je da očekuje od Junkera da simbolično označi naredni korak BiH ka EU, te da je njegov dolazak dokaz da EU ima opredjeljenje da se širi na zapadni Balkan.

Zdenka Džambas (HDZ BiH), delegat u Domu naroda BiH i član Komisije, očekuje da će Junker govoriti o blokadama kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, te da je pozitivno to što će mu konačno biti predati odgovori na upitnik.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, smatra da će to biti još jedna od posjeta na kojoj će bh. vlastima biti preneseno šta međunarodna zajednica očekuje od njih i šta je potrebno da bi  nesmetano išla ka EU.

Njen kolega iz SBB-a Mirsad Isaković ističe da dolazak  visoke delegacije EU ukazuje na to da je BiH ponovo u fokusu EU, te vjeruje da će Junker imati i kritike i jednu vrstu upozorenja da bi vlasti morale više da rade na realizaciji  reformskih zakona.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a i član Komisije, kazao je da od Junkera očekuje da će ponoviti ono što je u Strategiji o zapadnom Balkanu rečeno vezano za BiH, te da još jednom  upozori da se BiH mora obračunati

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana