Jovanović: Poslije Makedonije ubrzaće se pritisci na Republiku Srpsku

Srna
Jovanović: Poslije Makedonije ubrzaće se pritisci na Republiku Srpsku

Beograd - Pritisci na Republiku Srpsku će jačati i ubrzati se ako zapadne sile "stave tačku" na makedonsko pitanje, a namjera im je da "pod svoju ruku stave" cijeli Balkan i udalje Ruse, Turke i Kineze, smatra bivši ministar inostranih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

On je rekao Srni da je zapadnim silama u ostvarenju tog cilja, koji otvoreno navode, potrebno da "očiste nejasne tačke" na Balkanu - Makedoniju, Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku, jer, kako kaže, drugih nema, s obzirom da su svi ostali "ušli u njihov tabor i postali vazali".

"Druga je stvar, koliko će to uspeti i hoće li drugi da to prihvate - Rusi, Turci, Kinezi i možda još neki. Lično mislim da to neće ići tako lako i da će Zapad morati da se razočara. Ali to je pitanje za koje ostaje da vreme presudi", kaže Jovanović.

On ukazuje da je nejasno da li će Zapad uspjeti da "stavi tačku" na makedonsko pitanje, imajući u vidu proteste i u Grčkoj i u Makedoniji, u kojoj nije sasvim siguran opstanak vlade Zorana Zaeva, a pominje se i mogućnost novih izbora.

Jovanović smatra da u slučaju Kosova i Metohije nije daleko od izvjesnosti da će Zapad uspjeti da nametne svoje rješenje, te da bi se, ako bi riješio i makedonsko pitanje na način koji mu odgovara, okrenuo ka Republici Srpskoj i tražio i od drugih da slijede američku liniju, uključujući i Srbiju.

"To je njihov cilj koji oni praktično ne kriju, pošto je to treće pitanje po redu rešavanja", kaže Jovanović.

On smatra da bi vrijeme koje bude proteklo do rješavanja moglo da bude duže nego što to zapadne sile zamišljaju.

"Po njima je godinu i po dana dovoljno da se reši sve sem Republike Srpske i onda da to pitanje rešavaju onako kako oni umeju, a to znači, između ostalog, naređivanjem, upotrebom političke sile", navodi Jovanović.

On napominje da je to "lista želja koju Zapad ima", ali da želje u politici nisu uvijek ostvarive.

"Mislim da će se oni saplesti i u drugim pitanjima, a ne samo na makedonskom, za koje samo izgleda da je blizu rešavanja, i na kosovskom, gde oni misle da su jedini koji to treba da rešavaju, a pokazuje se sve više da nisu jedini", navodi Jovanović.

On podsjeća da je i Rusija pokazala zainteresovanost da se i njen glas čuje u vezi sa rješavanjem pitanja Kosova i Metohije, dok je Srbija odlučna da ne prihvati nikakvu kapitulaciju u vezi sa Kosovom.

Jovanović ukazuje da već 30 godina vodeće zapadne sile imaju negativan odnos prema takozvanom srpskom pitanju na Balkanu.

Zbog toga su, kako ističe, i uništili bivšu zajedničku saveznu državu, pomogli da se SR Jugoslavija pretvori u beživotno tijelo - Državu zajednicu Srbija i Crna Gora.

"Zatim su i na taj savez uticali tako da se Crna Gora što pre i uverljivije odvoji sarađujući sa njom po pitanju državljanstva Crnogoraca u Srbiji, a sada nastoje da umanje i ostatak bivše savezne države, teritorijalno, a time i demografski", kaže Jovanović.

On ističe da to pokazuje da su zapadne sile od početka, još prije 90-tih godina, imale negativan odnos prema Srbima u Jugoslaviji i prema Srbiji kao državi, i da je to njihova trajna karakteristika sve ovo vrijeme.

"Oni nisu prestali s tim. Jedino su Srbe kao narod pokušavali i pokušavaju da stave na stub srama i to na duže vremensko trajanje. Sve druge su oslobodili svake odgovornosti za sukobe, naročito u BiH, a samo Srbe smatraju jedinim, ne samo dežurnim nego i stalnim krivcem", kaže Jovanović.

On napominje da je to očigledno i da su to činjenice, za koje se zapadne sile ne libe da ih potvrđuju u svim svojim narednim postupcima.

"To je nešto što je postala činjenica političkog života nas na Balkanu, sa tim moramo da se suočimo i da se prema tome postavljamo onako kako to diktiraju naši interesi, nacionani i državni, a ne kako to drugi traže ili očekuju od nas", zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana