Ји Пинг, амбасадор Кине у БиХ: Добар развој културне размјене

Срна
Ји Пинг, амбасадор Кине у БиХ: Добар развој културне размјене

Бањалука - Амбасадор Кине у БиХ Ји Пинг истакао је да се протеклих година културна размјена између Кине и Републике Српске добро развија, те да у прилог томе иду бројни реализовани пројекти у овој области.

Пинг је навео да је званично отворен Конфуцијев институт на Универзитету у Бањалуци, док је је катедра за синологију на Универзитету у Источном Сарајеву постала једна од најпопуларнијих, а кинески језик је уврштен као други страни језик у основним и средњим школама у Републици Српској.

“Све наведено се није могло реализовати без личне бриге и напора предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика”, рекао је Пинг обраћајући се гостима прије почетка коцерта Ансамбла пјесме и плеса народности “Ксинганменг” из Унутрашње Монголије, који је приређен у Бањалуци поводом обиљежавања Кинеске нове године.

Ји Пинг је истакао да је Кинеска нова година најсвечанији традиционални фестивал кинеског народа.

“Драго ми је што сам у Бањалуци и имам прилику да овај наш фестивал прославим са нашим драгим пријатељима у Републици Српској”, рекао је Пинг.

Он је додао да културна размјена у корист приближавања два народа има велики значај за унапређење пријатељске сарадње, те да му је велика част што су умјетници Ансамбла “Ксинганменг” у прилици да пред бањалучком публиком изведу свој перформанс.

“Вјерујем да ће њихов изврстан наступ допринијети већем разумијевању о разноликости и инклузивности кинеске културе”, рекао је Пинг.

Он је додао да је према кинеском лунарном календару ова година - година свиње, која, као једна од 12 знакова кинеског хороскопа, симболизује богатство и срећу.

“Зато ову прилику користим да грађанима Републике Српске пожелим пуно среће у овој години, те још боље резултате у сарадњи са кинеским народом”, рекао је Пинг.

Он је захвалио руководству Републике Српске што даје допринос унапређењу економске сарадње и културне размјене са Кином.

“Наша очекивања за ову годину су да наставимо да јачамо добру сарадњу у областима економије, културе и осталих области са Републиком Српском”, рекао је Пинг.

Концерту у Културном центру Бански двор присуствује и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Републике Српске, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, те бројни представници културног и политичког живота Српске.

Прије свечаног концерта на платоу испред Банског двора у Бањалуци поводом Кинеске нове године приређен је ватромет.

Осим бројних грађана, ватромет су посматрали предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, кинески амбасадор у БиХ Ји Пинг и министри у Влади Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана