Јевто Јанковић, бањалучки адвокат: Арсовић одбрусио Ешдауну и поднио оставку

Д. М.
Јевто Јанковић, бањалучки адвокат: Арсовић одбрусио Ешдауну и поднио оставку

Бањалука - Први предсједник Комисије за испитивање догађаја у и око Сребренице Марко Арсовић одбио је да буде послушник и 20. априла 2004. године поднио је оставку на мјесто предсједника те комисије након што је жестоко одбрусио тадашњем високом представнику Педију Ешдауну и његовом замјенику Бернару Фасијеу, тврди за “Глас Српске” познати бањалучки адвокат Јевто Јанковић који је био свједок тих догађаја.

Јанковић каже да је он лично возио Марка Арсовића у Сарајево на састанак са Ешдауном и Фасијеом на којем је поднио оставку на мјесто предсједника Комисије за Сребреницу.

- Марко Арсовић који је, нажалост, умро у априлу 2015. године, био је људска и професионална громада. Мени је прије тог састанка са Ешдауном рекао да нико његов није био издајник и да неће бити ни он, те да не жели да ради по диктату ОХР-а - присјећа се Јанковић.

Он каже да му је покојни Арсовић говорио да из ОХР-а врше огроман притисак на рад Комисије за Сребреницу и практично тражи да се унапријед креира резултат њеног рада, али да он на то неће пристати.

- Послије састанка ми је рекао да је Ешдаун почео да галами на њега, а он му је одговорио: “Дери се ти на своју жену, али ја ћу радити по закону или нећу радити никако”. Тада је поднио оставку на мјесто предсједника Комисије за Сребреницу и послије тога смо нас двојица отишли и напили се - каже Јанковић.

Он додаје да није у реду што нико из Комисије за Сребреницу тада није стао на његову страну и у његову заштиту, али истиче и да су многе ствари из извјештаја комисије касније потпуно другачије и погрешно интерпретиране.

Арсовић је још 2010. године подржао намјеру тадашњег премијера Српске Милорада Додика да треба повући сагласност на списак настрадалих Сребреничана, јер је сумњив када је ријеч о броју жртава.

Он је тада рекао да је веома важно да се пажња не усмјерава само на жртве једног народа, него на све оне који су страдали у и око Сребренице, као и да је број муслиманских жртава предмет тешких злоупотреба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана