Јерковић: Равноправност свих народа гарант заједничког живота

Срна
Јерковић: Равноправност свих народа гарант заједничког живота

Бањалука - Потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа Јосип Јерковић рекао је на Божићном пријему, који је вечерас организовао у Бањалуци, да равноправност свих народа у БиХ и даље остаје основни предуслов и гарант опстанка заједничког живота.

"Само равноправан и на демократским основама уређен систем може нас довести до просперитета и само тако можемо постићи зацртане циљеве. Морамо се као народи међусобно поштовати и сарађивати", поручио је Јерковић у обраћању присутним гостима, међу којима су, између осталих, били и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Јерковић је навео да се хрватски народ, који у БиХ и Републици Српској са другим народима дијели исту судбину, нада да ће наредна година донијети вјеру у боље сутра.

"То нас чини снажнијим и упорнијим у испуњењу надолазећих задатака", рекао је Јерковић

Он је изразио наду да ће се кренути озбиљним корацима напријед.

"Ми то можемо и заслужујемо, али само као народи једнаких, неускраћених права, како на нивоу појединца, тако на нивоу ентитета и БиХ", рекао је Јерковић.

Он је навео да предстојећа година неће бити лака и да ће на путу остварења крајњег циља бити потребно доста одрицања.

"Сигуран сам да можемо успјети уколико удружимо снаге, слиједећи божићну поруку заједништва, а у служби општег добра", истакао је Јерковић.

Он је рекао да би сваки човјек требало да допринесе овом процесу својим радом, како би својом одговорношћу и озбиљношћу омогућио да овај простор постане дио велике, модерне, стабилне, перспективне и чврсте породице - Европске уније.

У жељи да предстојећи католички Божић проведу у веселом празничном расположењу, Јерковић је свим вјерницима католичке вјероисповијести пожелио срећан Божић.

Вјерницима православне вјероисповијести, који Божић славе 7. јануара, Јерковић је овај празник честитао традиционалним поздравом "Христос се роди".

Свим Бошњацима, који су вечерас дошли увеличати Божићни пријем, Јерковић је пожелио угодно заједничко дружење, а свим Јеврејима честитао је недавно прослављени празник Хануку.

Пријему су присуствовали предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредсједник Републике Српске из реда бошњачког народа Рамиз Салкић, предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, министри у владама Републике Српске и Федерације БиХ, министри у Савјету министара, посланици у Народној скупштини Републике Српске, делегати у Вијећу народа Републике Српске и саборски посланици и министри у Влади Хрватске.

У име Католичке цркве, пријему је присуствовао надбискуп Врхбосанске надбискупије Винко Пуљић, а присуствовали су и представници Српске православне цркве и Исламске заједнице.

Божићном пријему присуствовали су генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић и амбасадор Хрватске у БиХ Иван дел Векио.

Вечерашњем Божићном пријему присуствовали и представници локалне, законодавне, извршне и судске власти, привредници као и многе друге званице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана