Јелена Пономарјева, Московски државни универзитета за међународне односе: “Балкански калифат” пријети цијелој Европи

Вељко Зељковић
Јелена Пономарјева, Московски државни универзитета за међународне односе: “Балкански калифат” пријети цијелој Европи

Мигрантски талас који потреса читаву Европу генерисан је од стране великих западних сила, сумњивих играча у свјетској политици, тајкуна и банкара, мултинационалних компанија и међународног криминала.

Тврди ово Јелена Пономарјева, доктор политичких наука са Московског државног универзитета за међународне односе, истичући како је крајњи циљ дестабилизовање Блиског истока, а онда у сљедећем кораку, покопавање цивилизације модерне Европе.

- Европу чека нови период мрачног доба. Ове миграције су бумеранг одгођене акције коју води Запад. То је вођени и контролисани процес, пројекат интерног насељавања великог броја људи на европском континенту. Конце вуку велики играчи, транснационалне компаније, поједине аристократске породице и међународни финансијски кланови. Другим ријечима, они које је британски премијер Бенџамин Дизраели једном приликом назвао “господарима историје”. То су они који већ дуго контролишу све свјетске токове и имају довољно искуства у управљању историјским процесима. Мислим да на укидању Европе ради стара британска аристократија. Она жели уништити Њемачку, а заједно са њом и цијелу Европу. Зато се експериментише са “новим народима” и мултикултурализмом - истакла је у интервју за “Глас Српске” Пономарјева напомињући да ни БиХ, односно Републику Српску, неће заобићи сва ова турбулентна свјетска дешавања.

* ГЛАС: Да ли је нова будућност Европе “нацртана” још у мају 2011. године?

ПОНОМАРЈЕВА: Амерички предсједник Барак Обама је тада изјавио како ће “21. вијек бити вијек рађања нових нација”. И није претјерао. Међутим, мислим да је Европа само почетак једног много већег пројекта. Проблемом покретања великих маса деценијама се баве веома угледне институције. На ове пројекте се троше огромне своте новца, а треба знати да банкари и индустријалци не бацају свој новац у вјетар.

Прије него што је дошло до кризе са мигрантима Ангела Меркел, говорећи о будућности Њемачке, изјавила је: “Средином 21. вијека неће бити Нијемаца, али ће бити Европљана”. Ако је вођа једне земље, у ствари национални издајник, да ли је могуће говорити о будућности Европе?

Мигранти и мултикултуралност данас нису само средство за остваривање англоамеричких интереса, већ и производ логике касног капитализма и глобализације. Чињеница је да посткапитализам није могућ уз задржавање нације-државе.

* ГЛАС: Куда онда то води?

ПОНОМАРЈЕВА: Руски историчар и публициста Андреј Фурсов рекао је како је крајњи циљ да буде направљено друштво без културе, традиције, идентитета... Друштво у којем важне позиције, укључујући лидерство, окупирају мигранти или њихова дјеца. Лист “Економист” објавио је у априлу ове године да би 23 одсто мандата у Бундестагу требало припасти људима који немају њемачке коријене, односно Турцима, Курдима, Арапима... То све говори.

* ГЛАС: Да ли је затварање граница рјешење?

ПОНОМАРЈЕВА: Није. Никакви зидови не могу задржати мигранте. Да би преживјела, да би се очувала као цивилизација, Европа се мора борити, не са посљедицама, већ са узроцима кризе. А она ће се наставити све док транснационалне компаније не престану пљачкати суверене државе у другим регијама свијета, на периферији капитализма.

* ГЛАС: Да ли ова мигрантска криза може довести до распада Европске уније?

ПОНОМАРЈЕВА: То је тужно, али морам се сложити са појединим аналитичарима који вјерују да је дошло до краја. Европа ће престати да буде Европа. И неће бити никога ко ће моћи ово зауставити. Хероја попут Херкула већ одавно нема. Процес распада Европе је толико занемарен да више није могуће спасити живи организам једноставном ампутацијом болесних дијелова. Мислим да је ово многи већи проблем од тога да ли ће Европска унија опстати као заједница или не.

* ГЛАС: Да ли међу мигрантима има и лица која се могу довести у везу са радикалним исламизмом? Да ли она могу представљати потенцијалну опасност?

ПОНОМАРЈЕВА: Као прво, поменула бих да највећи дио миграната не види БиХ као крајње одредиште. Али, чињеница је да међу онима који остану у БиХ има доста лица који се могу сврстати у “ризичну групу”. То су радикални елементи и “спавајући терористи” који се насељавају и придружују домаћим екстремистима. Они лако и брзо проналазе своје присталице међу радикалним младим људима Француске, Шпаније и Италије, али и БиХ. Због свега тога, не искључујем могућност да у блиској будућности дође и до конкретних активности које би водиле ка стварању нове Исламске државе у Европи. То би била нека врста “балканског калифата”. Лансирна рампа је већ постављена на Косову и БиХ. Ове двије земље све више постају базе за борце који су се вратили из борбених зона. У логорима који се налазе у региону они се одмарају и припремају за неке нове ратове. На подручју БиХ је активно чак 46 војних и терористичких кампова, који имају блиске везе са “Ал-Каидом” и ИС-ом.

* ГЛАС: Да ли њихова мета може бити и Република Српска?

ПОНОМАРЈЕВА: Вјерујем да хоће. У региону ће њихове активности бити усмјерене против православног становништва. У тој ситуацији забринута сам за судбину Републике Српске. Она је у опасности, али не само због ове чињенице већ из због покушаја да она буде укинута. То се више не крије, а долази управо од стране истих оних који су и креирали ову мигрантску кризу, али и оних које је користе да би направили “балкански калифат”. Ту прије свега мислим на Турску, Катар и Саудијску Арабију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана