Јавни сектор и ревизори под присмотром

Ведрана Кулага
Јавни сектор и ревизори под присмотром

Бањалука - Република Српска је припремила нови сет мјера за јачу борбе против корупције на многим пољима, а под посебном лупом у наредним мјесецима наћи ће се јавни сектор, подаци које објављују ревизори, те здравство.

Стратегија за борбу против корупције у РС од 2018. до 2022. године усвојена је у јулу у Народној скупштини РС, а нацрт акционог плана за њено спровођење, у којем су побројане све мјере са оквирним терминима, добио је зелено свјетло на посљедњој сједници Владе Српске.

Акциони план је, наиме, подијељен на пет стратешких циљева који броје по неколико мјера које би требало да заживе на терену да би до 2022. године РС постигла боље резултате.

На листи активности је озбиљнији ангажман на извјештајима Главне службе за ревизију РС који, ако су негативни, иду на руке тужилаца по аутоматизму већ неколико година.

- Циљ је унаприједити капацитете тужилаштава у погледу анализе ревизорских извјештаја кроз ангажман особља економско-финансијске струке који ће пружати стручну подршку тужиоцима - пише у Акционом плану гдје је указано да треба организовати обуке тужилаца и стручних сарадника да би боље разумјели терминологију  ревизорских извјештаја.

На листи приоритета је и усвајање правилника за превенцију и борбу против корупције у јавним здравственим установама РС и учинити их доступним јавности током 2020. године, а нова правила би требало да стигну у јавни сектор.

- Измјене и допуне подзаконских аката или усвајање нових аката у циљу унапређења механизама и смањења ризика од корупције у области запошљавања у јавном сектору требало би да угледају свјетлост дана током 2020. - наведено је у том плану.

Српска је, према доступним подацима, на корак до усвајања новог закона о спречавању сукоба интереса у органима власти РС, а план је да буде проширен круг лица на које се односи. Новим правилима би, наводе, обухватила сва именована лица, укључујући и руководиоце јавних предузећа, фондова те установа, а тај посао би требао бити готов већ у току наредне године.

Планом предвиђа да законским или подзаконским актима буду прецизно дефинисати критеријуме те транспарентна процедура за додјелу средстава из буџета РС  као и општина и градова те усвојен Закон о правима и обавезама пацијената.

У образложењу нацрта акционог плана је наглашено да је правни основ за његово усвајање сажето у новој Стратегији и да је сваку од дефинисаних ризичних области одређен начин реализације, главни носиоци, рок реализације и очекивани резултати, односно индикатори успјешности.

Носилац свих антикоруптивних активности је Министарство правде РС из којег су поручили да су као обрађивач Акционог плана разговарали и са свим релевантним институцијама РС које су предлагале мјере и активности.

Израда документа је почела паралелно са израдом Стратегије, а у Министарству истичу да су препознали одређене грешке у корацима из ранијих стратешких докумената који се односе на борбу против корупције те су због тога и организовали те разговоре.

-  Није се могло десити да нека институција буде одређена за носиоца реализације неке од активности без претходне консултације и њихове сагласности са тим. Мишљења смо да би оваква поставка знатно повећала проценат реализације на крају стратешког периода документа у цјелини, јер се овако избјегава могућност “наметања” обавеза институцијама које нису биле упознате и/или сагласне, али и прописивање обавеза које нису у надлежности тих институција, као што је уочено као недостатак у процесу извјештавања из претходног стратешког периода - казали су у Министарству правде.

Из дијела невладиног сектора годинама упозоравају да се мора ојачати борба против корупције и показати стварну вољу да се тој пошасти, на коју није имуна ниједна земља, стане у крај. Један од начина је, кажу, да мјере не остану мртва слова на папиру.

Новац

За спровођење Акционог плана средства ће бити обезбијеђена из буџета РС, дијелом кроз програме донатора и подршку невладиног сектора и невладиних организација. Носиоци активности ће, како је наведено, приликом разраде годишњих планова планирати новац потребан за реализацију кроз израду буџета за сваку годину и буџетских захтјева.

Стратешки циљеви

* Јачање правног и институционалног оквира за борбу против корупције

* Ефективније искориштавање постојећих капацитета и унапређење

  сарадње у детекцији и процесуирању   коруптивних дјела

* Јачање транспарентности и интегритета јавног сектора

* Обезбиједити адекватно коришћење нових технологија ради смањења

   могућности појаве корупције

* Подизати свијест грађана и јавности

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана