Јасмина Давидовић, Министар породице, омладине и спорта РС: Брига о породици, омладини и спорту - приоритет у Српској

Срна
Јасмина Давидовић, Министар породице, омладине и спорта РС: Брига о породици, омладини и спорту - приоритет у Српској

Источно Сарајево - Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић изјавила је да кључне институције воде сталну бригу о породици у Српској што се исказује и кроз увођење 405 КМ за незапослене породиље, те истакла као приоритет доношење закона о спорту.

"Подршка породици је најважнија ствар у Републици Српској", рекла је Давидовићева у интервјуу за Срну.


Задатак свих, истиче она, јесте његовање традиционалних породичних вриједности. "Ми их, срећом, нисмо изгубили", наглашава Давидовићева.

Давидовићева каже да је изузетно задовољна резултатима рада министарства на чијем је челу, у сва три његова ресора, истичући значај пронаталитетне политике у Српској.

"Свака незапослена жена која роди прво и друго дијете добијаће мјесечно 405 КМ годину дана, а за жену која роди треће дијете или близанце годину и по. Тих 405 КМ није превелик износ, али се и са тим новцем може много тога обезбиједити за дијете. То је одлична пронаталитетна мјера, јер су на тај начин жене које не раде бар дијелом изједначене са оним које су у сталном радном односу", наводи министар породице, омладине и спорта у Српској.

Према њеним ријечима, Министарство ради на новим идејама и у договору са премијером Српске Жељком Цвијановић припрема тематску сједницу Владе ради проналажења још ефикаснијих модалитета за помоћ породицама, у шта ће бити укључени и демографи, удружења вишечланих породица и стручњаци.

Говорећи о ресору омладине, она истиче да Министарство програмске циљеве реализује у партнерству са Омладинским савјетом и са Волонтерским сервисом, који у Српској дјелују и на републичком и на локалном нивоу.

Она је позвала све младе људе у Српској да се што активније укључе у рад ових организација, да покажу креативност и енергију, да заједно раде на задовољавању својих потреба, али и јачању Републике Српске.

Одлична прекогранична сарадња остварена је и са Омладинским савезом Србије.

Финансирано 770 перспективних спортиста

"У ресору спорта одрадили смо пројекат Мале олимпијске игре које трају већ 15 година и које укључују сву школску дјецу из основних и средњих школа у Републици Српској, укупно око 90.000 дјеце. То је пројекат који траје цијелу школску годину, а реализује се у шест спортских дисциплина и за дјевојчице и за дјечаке", појашњава Давидовићева.

Министарство, наглашава она, даје и спортске стипендије, а организују се и љетне школе спорта широм Српске гдје сви спортски савези шаљу чланове на обуку којом руководе стручни тренери на локације гдје постоји одлична спортска инфраструктура.

Према њеним ријечима, посебно је, на том плану, значајан сегмент спортске сарадње Српске и Србије у оквиру пројекта прекограничне сарадње.

"Иако је финансијска ситуација у друштву веома сложена већ дуже вријеме, ми смо успјели да у потпуности реализујемо све планове. Ове године у Требињу је боравило око 1.100 спортиста из 20 спортских савеза Републике Српске. Уважавајући приједлоге појединих спортских савеза /11 савеза/, одлучили смо да и ове године неке спортове измјестимо из Требиња", прецизира Давидовићева.

Она појашњава да је кик-бокс Школу спорта реализовао на Тјентишту, тенис у Добоју, кошарка у Дворовима/Бијељина, бициклизам на Јахорини, планинарство на Козари, куглање у Градишци, коњички спорт у Српцу - Бардача, те кајак-кану, спортови ментално недовољно развијених лица, сједећа одбојка и ватерполо у Бањалуци.

Укупно изван Требиња, своје активности реализовало је око 400 спортиста.

Први пут ове године у Љетну школу спорта укључени су шах и коњички спорт.

"Министарство породице, омладине и спорта финансирало је 770 перспективних спортиста, од чега 720 из Републике Српске и 50 спортиста из Србије /ватерполисти, тенисери, џудисти, стонотенисери и пливачи/. Први пут на кампу су учествовали и млади шахисти из Санкт Петербурга. Посебно нас радује чињеница да су управо учесници Школе спорта Републике Српске носиоци активности у репрезентацијама БиХ и Србије", подвлачи Давидовићева.

Она подсјећа да буџет Министарства породице, омладине и спорта за 2018. годину износи 7.815.300 КМ и већи је за 6.000 КМ у односу на 2017. годину, што је незнатно повећање.

"Што се тиче спорта, буџет за 2018. годину износи 2.462.100 КМ, а у односу на 2017. годину повећан је за 88.100 КМ што је добра вијест за клубове и спортисте појединце у појединачним спортовима јер се укупно повећање односи на ставку за финансирање пројеката и програма у складу са Законом о играма на срећу. Један од приоритета је доношење закона о спорту, како бисмо ускладили регулативу са временом које је пред нама, те донијели нова подзаконска и стратешка акта", каже Давидовићева.

Она додаје да су за добре резултате у спорту заслужни првенствено спортисти, али и спортски савези и велики број спортских радника и ентузијаста, којима ресорно министарство пружа максималну подршку.

Давидовићева је посебно нагласила изузетан резултат који је постигао џудиста Немања Мајдов, који је освојио титулу свјетског шампиона, први са ових простора, истичући да је он понос и Републике Српске и Србије.

"Зар могу наши млади спортисти имати бољи мотив за тренирање слиједећи Немањин свијетли примјер мукотрпног рада, одрицања и сталног вјежбања", наглашава министар породице, омладине и спорта Републике Српске.

Обавезно пронаћи вријеме за рекреацију

Давидовићева се осврнула и на свечаност у Ски-центру Равна планина, гдје је отворена прва кабинска гондола у региону.

"Комплетан Ски центар Равна планина изузетно је атрактивна туристичка и ски-дестинација, а новоотворена, веома модерна кабинска гондола је чини јединственом у региону. Детаљно сам прегледала све сегменте овог центра, и сматрам да су власници породица Голијанин и њихова компанија жМајнкесж уложили максимум напора да обезбиједе врхунске услове за скијање. Вјерујем да ће ово скијалиште бити веома посјећено и да ће бити поприште великих ски-такмичења, укључујући Фис-трке које Министарство за породицу, омладину и спорт безрезервно подржава", поручује Давидовићева.

Према њеним ријечима, скијалиште на Равној планини задовољава најстрожије ски-стандарде, има систем за вјештачко осњежавање, безбједну стазу, вертикални транспорт кога чине кабинска гондола и ски-лифт, стазу за дјецу, атрактивни и адреналински зип-лајн, модерне ресторанске капацитете, те огроман и бесплатан паркинг простор.

"Жељела бих да поручим и младим и старијим лицима да се баве спортом или да обавезно пронађу вријеме за рекреацију, а једно од идеалних мјеста за то, укључујући излет у природу, на свјеж планински ваздух, свакако је Ски-центар Равна планина. Ови крајеви су прелијепи и љети, посебно што Центар располаже са два велика отворена базена, окружена зимзеленом шумом", рекла је министар породице, омладине и спорта Републике Српске.

Давидовићева очекује да ће и Пале и Паљани, као и Град Источно Сарајево знати да цијене значај развоја ове дестинације.

"Свим грађанима Републике Српске пожељела бих првенствено добро здравље и личну и породичну срећу, а спортистима, који нас врло често обрадују великим успјесима, пожељела бих да у наредној години остваре спортске снове, да их прати спортска срећа и да се заједно радујемо новим медаљама и оствареним рекордима, којих ће сигурно бити", закључила је Давидовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана