Jačati veze Kine i BiH u oblasti turizma, energetike i trgovine

Srna
Jačati veze Kine i BiH u oblasti turizma, energetike i trgovine

Sarajevo - Kineski premijer Li Kećang izjavio je da je Kina zainteresovana za uvoz proizvoda iz BiH, kao i za povećanje saradnje u sektoru turizma, posebno za ulaganja u turističku infrastrukturu.

On je se danas u Dubrovniku na marginama Osmog samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope sastao sa predsjedavajućim Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisom Zvizdićem i tom prilikom rekao da Kina želi da proširi saradnju sa BiH sa naglaskom na mala i srednja preduzeća, saopšteno je iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Zvizdić je istakao da je BiH zainteresovana za unapređenje i jačanje veza sa Kinom u oblasti turizma, energetike i transporta gdje postoji znatan potencijal za ulaganja i razvoj, kao i za izvoz poljoprivrednih proizvoda u ovu zemlju, kao što su mliječni proizvodi, med i vino, što bi uveliko doprinijelo povećanju obima proizvodnje.

Napomenuvši da već postoje sporazumi o poljoprivrednoj saradnji i trgovini, on je istakao da je kroz inicijativu “Jedan pojas, jedan put” došlo do jačanja političkih i ekonomskih odnosa, te da skori početak izgradnje bloka sedam Termoelektrane u Tuzli predstavlja konkretan primjer relizacije ideja u okviru samita.

Zvizdić je upoznao sagovornika o trenutnoj političko-ekonomskoj situaciji u BiH i regionu, napomenuvši da je BiH ispunila sve uslove Brisela i da očekuje dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, čime odnosi BiH i EU dobijaju novu dinamiku.

Zvizdić je zahvalio premijeru Kine na podršci da Sarajevo sljedeće godine bude domaćin Petog samita gradonačelnika glavnih gradova platforme “17 plus jedan”, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana