Извјештаји против 210 особа због корупције

nezavisne.com
Извјештаји против 210 особа због корупције

Бањалука - Број кривичних дјела са обиљежјима корупције у првих осам мјесеци ове године порастао је за 21,6 одсто у односи на исти период лани, потврђено је за “Независне” из МУП-а РС.

Како су истакли, у периоду од јануара до августа полицијски службеници евидентирали су 278 кривичних дјела са обиљежјима корупције, што је за 60 кривичних дјела више у односу на упоредни период претходне године.

Појаснили су да је откривање корупције резултат рада полицијских службеника на терену, као и сарадње полиције и грађана који су пријављивали ова кривична дјела.

Из МУП-а додају да је надлежним тужилаштвима до сада поднесен извјештај о почињеном кривичном дјелу против 210 особа због постојања сумње да су починиле кривична дјела са обиљежјима корупције.

“Најбројнија кривична дјела била су: злоупотреба службеног положаја или овлаштења (106), несавјестан рад у служби (39), проневјера (37), фалсификовање или уништавање службене исправе (32) и пословне преваре (21)”, наводе из МУП-а РС.

Истичу да грађани могу путем апликације “Пријави корупцију АПК” пријавити сва сазнања и сумње о корупцији.

Подсјећамо да је ова апликација за пријаву сумњи на корупцију (АПК) креирана 2014. године као инструмент који ће поједноставити грађанима начин пријаве сумње на корупцију, али и на друга кривична дјела.

Апликација се налази на интернет страници Владе РС, свих министарстава, као и на страници Републичке управе за инспекцијске послове.

“Грађанин не мора нужно да пријави корупцију, јер путем ове апликације може пријавити и сваку другу злоупотребу овлаштења од стране службеника”, наводе из МУП-а РС.

Како би олакшали грађанима, осмишљено је да пријава може бити анонимна.

Напомињу да је апликација осмишљена на нивоу Владе РС у оквиру Стратегије за борбу против корупције.

“Након пријаве грађанин добија код на основу којег приступа апликацији, прати исход своје пријаве, односно добија повратну информацију о исходу своје пријаве”, објашњавају из МУП-а РС.

Најбројнија кривична дјела (за осам мјесеци):

  • Злоупотреба службеног положаја или овлаштења (106),
  • Несавјестан рад у служби (39),
  • Проневјера (37),
  • Фалсификовање или уништавање службене исправе (32)
  • Пословне преваре (21)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана