Izmjene Zakona o krivičnom postupku i o OBA, prepuštene novom postizbornom sazivu PD BiH

RTRS
Izmjene Zakona o krivičnom postupku i o OBA, prepuštene novom postizbornom sazivu PD BiH

Briga o izmjenama Zakona o krivičnom postupku i o Obavještajno bezbjednosnoj agenciji BiH, izgleda, biće prepuštena novom postizbornom sazivu Predstavničkog doma. Rok Ustavnog suda BiH za izmjene spornih odredaba odavno je istekao.

Pravni vakuum izbjegnut je zahvaljujući pouci Ustavnog suda, o primjeni spornih odredaba, upućenoj stručnim institucijama. OBA radi bez nadzora. Ministar bezbjednosti BiH tvrdi da su zloupotrebe prošlost.

Bez konsenzusa u Savjetu ministara i saglasnosti za hitnu proceduru, Mektićev zakon o izmjenama zakona o OBI teško da će obezbjediti dovoljan broj ruku i nakon amandmanske faze. Zbog zloupotreba odredaba, koje se odnose na posebne istražne radnje, Borjana Krišto obratila se Ustavnom sudu BiH. Uvjerena je da i zakon koji je u parlamentarnoj proceduri ostavlja prostor za iste zloupotrebe.

“Jer i sada je naloženo da se posebne istražne radnje mogu provoditi u odnosu na legitimne ciljeve agencije. Šta je legitimni cilj agencije, hoću reći, da u zakonu mora biti jasno precizirano svaki put za šta se traže posebne istražne radnje uz posebno obrazloženi prijedlog”, rekla je Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH.

Pritom, ostaje ekskluzivno pravo direktora OBA-e da bira legitimni cilj i produžava mjere nadzora, uz naknadnu saglasnost sudije. Posebne istražne radnje mogu potrajati i osam godina. Rezultata istrage ne mora biti, ni odgovornosti nalogodavaca, a ni nadzora, jer Zajednička komisija za nadzor nad radom OBE mjesecima ne zasjeda.

U SNSD-u tvrde, voljom SDA i SDS-a.

“Pored niza drugih izazova imamo i takvu situaciju da je neophodno primjeniti odluku Ustavnog suda. Međutim, imamo potrebu dijela bošnjačke političke javnosti da uzurpira prava nad takvom agencijom i sigurno imamo i niz posljedica prouzrokovanih takvim stavom prema OBI”, smatra Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH.

I u rasklimanoj ili čak nepostojećoj BiH većini postoji svijest o važnosti zakona iz oblasti bezbjednosti, ozbiljnijih od pitanja ko je vlast, a ko opozicija..

“Evidentno je da je bilo određenih sumnji u zloupotrebe u OBA-i, da je to proizvelo određenu nestabilnost unutar zemlje i ne vidim zašto se ponovo guraju pitanja koja nisu usaglašena na nekom nivou”, istakao je Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u Predstavničkom domu BiH.

Mektić tvrdi da zloupotreba nema.

“A kakvu zloupotrebu? Zloupotreba bi bila onog momenta ako Ustavni sud stavi van snage te odredbe, a oni i dalje budu radili”, kaže Mektić.

To što je zakonodavnoj vlasti uputio verziju zakona, za koju nema konsenzusa, Mektića ne zabrinjava. Pravni vakum je premošten, a kako zakone donosi parlamet, a ne Ustavni sud, gotovo je izvjesno, novi postizborni saziv parlamenta suočiće se sa usklađivanjem i Zakona o OBI, ali i Krivičnog zakona, sa bh. Ustavom i Evropskom konvencijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana