Измјене Кривичног законика Српске ускоро у парламенту

ATV
Измјене Кривичног законика Српске ускоро у парламенту

Измјене и допуне Кривичног законика, које предвиђају да се, због непоштовања одлука органа Републике Српске, иде у затвор на три или више година, могле би ускоро пред посланике. Радна група која ће се бавити текстом закона састаће се наредног мјесеца.

Из Министарства правде за АТВ поручују да се примјена Кривичног законика, који је усвојен у јулу претпрошле године, помно прати, и да су уочене неке одредбе које ће се мијењати. Још чекају конкретан приједлог од предсједника Владе, Радована Вишковића, а када стигне, прионуће на посао.

“Радна група, има задатак, која прати примјену и која ће припремати измјене и допуне, има задатак да се састане, и одржаће свој састанак у фебруару, када ћемо конкретно бити упознати и са овим приједлозима Владе РС, односнно предсједника Владе РС. И онда ће радна група, уважавајући Устав РС и Европску конвенцију о основним људским правима и слободама, размотрити и ове приједлоге”, Слободан Зец, помоћник министра правде Републике Српске.

Измјене закона биће спремне у првом кварталу ове године, увјерава Радован Вишковић. Одлуке свих органа Републике Српске, укључујући Владу, Народну скупштину и остале институције, морају да се поштују. Има још неких одредби које треба мијењати, укључујући и оне о радним односима, каже Вишковић.

“Кад се то заврши, очекујем да ће бити врло брзо завршено, онда ће се на Влади донијети одлука у ком степену и у ком дијелу се иде са измјенама и допунама”, поручује Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Посланици су за сада опрезни. Многи подржавају идеју о санкционисању непоштовања републичких органа, али, кажу, сачекаће да материјал стигне у Народну скупштину, јер је материја прилично осјетљива.

“Док добијемо приједлог, видимо о чему се ради, онда можемо говорити о мишљењу. Рекао сам да је за сада то на нивоу сазнања”, каже предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић.

О кажњавању непридржавања одлука институција први је говорио предсједавајући Предсједништва БиХ. Милорад Додик пред крај прошле године поручио је да се спремају измјене, јер је пракса показала да се неки не придржавају оног што би, по закону морали. 

Подсјетио је и на понашање појединаца у заједничким институцијама, који својевремено нису поштовали одлуке Владе и Народне скупштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана