Izlaganje advokata Vlade Adamovića na početku suđenja Mihajloviću: Studenti prava nam se smiju

Željka Domazet
Izlaganje advokata Vlade Adamovića na početku suđenja Mihajloviću: Studenti prava nam se smiju

Sarajevo - U Sudu BiH juče je čitanjem optužnice počelo suđenje tužiocu Boži Mihajloviću, optuženom za nesavjestan rad u službi.

Mihajlović je optužen je da nije sproveo nadzor nad daktilografkinjom Sadinom Beridan-Zuhrić, za koju se tvrdi da je iz nekoliko predmeta uzela privremeno izuzeti novac.

Tužilac Emir Neradin najavio je saslušanje 47 svjedoka, te izvođenje 546 materijalnih dokaza.

Mihajlovićev advokat Vlado Adamović u uvodnoj riječi iznio je sav apsurd pravosuđa na nivou BiH. Naglasio je da  istraga protiv Beridan-Zuhrić još nije otvorena i da suđenje protiv njegovog branjenika nije fer i pravično, niti je procesno zakonito. Konstatovao je da su protiv sedam  tužilaca Tužilaštva BiH koji se u optužnici spominju kao svjedoci podnesene krivične prijave zbog sumnje da imaju istovjetnu odgovornost kao i Mihajlović.

- Ne mogu tužioci u istom predmetu biti i svjedoci i osumnjičeni. Za Mihajlovića nije dovršena istraga, a optužnica je podignuta. Ovo je sve dovedeno do apsurda. Određene tačke optužnice su razlog da nam se smiju studenti prava. Svi tužioci bi morali biti optuženi. Da li iko zna ko je odgovoran u KDP-u (sef u kome se drže svi dokazi i sve izuzeto iz predmeta)? Ko je utvrdio da je daktilograf prisvojio novac? - upitao je Adamović.

On je naveo da iz prostorija Tužilaštva BiH nestaju stotine hiljada maraka.

- Zaduženi za funkcionisanje KDP-a trebalo bi da budu dovedeni na optuženičku klupu i zbog haosa u kome se nalazi Tužilaštvo BiH. Dokazi se nalaze po kutijama po hodnicima - rekao je Adamović.

Konstatovao je da je sudija Mirsad Strika potvrdio optužnicu protiv Mihajlovića, a da to nije moglo da se uradi jer istraga nije okončana.

- Treba da se dokaže kako je daktilograf uzeo novac iz sefa koji je zaključan. Ko je imao ključ? Ko je odgovoran? Apsurdima nikad kraja. Prvo treba pomesti ispred svojih vrata - kazao je Adamović.

Mihajlović je izjavio da se slaže sa svim što je njegov advokat rekao.

- Tražim od vas da prije početka izvođenja dokaza razriješite situaciju. Ovo što se radi nije u skladu sa zakonom, pravom ni Ustavom BiH - rekao je Mihajlović.

Zatražio je da se postupak odgodi makar dok se ne podigne optužnica protiv Beridan-Zuhrić i dok se tužilac ne izjasni o krivičnoj prijavi protiv sedam tužilaca, koji u ovom predmetu treba da budu saslušani kao svjedoci.

Sudija Amela Huskić odbila je prijedloge odbrane i nastavak suđenja zakazala za 3. oktobar, kada bi trebalo da bude saslušan prvi svjedok, tužilac Oleg Čavka. Do tog datuma bi tužilac trebalo da se izjasni o drugoj istrazi koja se vodi u istom predmetu.  

Zloupotreba povjerenja

Nakon jučerašnjeg ročišta Adamović je kazao da tužilac tvrdi da je Mihajlović trebalo da uradi nešto da se spriječi otuđenje novca iz Tužilaštva, ali ne daje naznake koji je to konkretan potez trebalo da povuče.

- Ovdje se radi o zloupotrebi povjerenja bliskih saradnika, jer ako je tačno da je daktilograf koji je radio 15 godina sa Mihajlovićem uzeo novac, onda je maksimum koji se može zaključiti da je to pronevjera u službi ili utaja zloupotrebom povjerenja Mihajlovića i ništa više - rekao je Adamović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana