Изетбеговићу вјетар у леђа за пријетње ратом

Жељка Домазет
Изетбеговићу вјетар у леђа за пријетње ратом

Сарајево - Хитна сједница Представничког дома Парламента БиХ, на којој је требало да буду разматране ратнохушкачке изјаве члана Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића, у петак није одржана због недоласка посланика бошњачких странака, усљед чега није било кворума.

На сједницу нису дошли посланици СДА, СББ-а, СДП-а, ДФ-а и Независног блока. У сали се нису појавили ни посланици ДНС-а и ХДЗ-а 1990, али ни чланови Предсједништва БиХ, који су били позвани на засједање. Из реда Савјета министара БиХ дошла је само министарка одбране Марина Пендеш из ХДЗ-а БиХ. Посланик ДНС-а Ђорђо Крчмар рекао је да није дошао због путовања и да је дан раније било познато да нема кворума и да је о томе обавијестио колеге из СНСД-а.

Сједницу је на захтјев Клуба посланика СНСД-а сазвао предсједавајући Представничког дома Младен Босић из СДС-а након што је Изетбеговић изјавио да ће ФБиХ јачати намјенску индустрију не само за потребе тржишта, већ и за не дај боже. Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац казао је да су они који се нису појавили на сједници послали поруку да нису за институционални дијалог.

- Изетбеговићеве изјаве су запаљиве, штетне и опасне за БиХ и цијели регион и о садржају његових учесталих ратнохушкачких изјава требало је расправљати и у Парламенту и у Предсједништву БиХ. Када те изјаве повежемо с очигледним игнорисањем заједничких институција и с евидентним безбједносним пријетњама, о којима Изетбеговић не жели дијалог, ствари постају још опасније. Изетбеговић и врх СДА покушавају да направе приватну државу, игноришући институције. Доказ лежи у чињеници да од Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ прави приватну агенцију - рекао је Кошарац.

Додао је да је Изетбеговићевој самовољи у доброј мјери допринијела, како је навео, поданичка и полтронска политика коју су у протекле три године у заједничким институцијама демонстрирали представници Савеза за промјене.

- Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић игнорисао је наш захтјев да питање Изетбеговићевих изјава покрене на сједници Предсједништва и добије одговор на то шта значи производња наоружања за не дај боже. Иванић тврди да нема такве производње, а ми га питамо гдје су докази да је нема - истакао је Кошарац.

Упитао је и какав то ауторитет има Босић када не може да сакупи кворум за хитну сједницу.

- Никакав. Никада га није ни имао јер политичке слуге не могу ни имати ауторитет. Босић сазове сједницу, а бога моли да  не буде одржана - истакао је Кошарац.

Босић је рекао да је исход очекиван јер су клубови посланика странака најавили да неће доћи на сједницу.

- Предлагачи су унапријед знали какав ће исход бити и да сједница неће бити одржана. Дувају предизборни вјетрови и ово што се дешава у Парламенту БиХ очито је заузимање позиција за изборе. Очекујем да ће оваквих иницијатива бити још. У својству предсједавајућег сваку ћу испоштовати ако је у складу са пословником до септембра, а од септембра немам намјеру да заказујем овакве сједнице - каже Босић.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић сматра да је Парламент мјесто на којем треба разговарати.

- И до сада смо расправљали о темама које се некоме нису свиђале, а некоме јесу. Ово је мјесто гдје се треба разговарати о крупним и тешким питањима, као што је требало и сада. Ратом пријете они који су бјежали од рата и који нису били у рату. Да су били у рату, не би пријетили него би стајали пред Владом ФБиХ или РС - закључио је Новаковић.

Замјеница предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ каже да је требало да сви дођу на сједницу.

- Шта је оправдан разлог за сазивање сједнице ако није безбједносна ситуација? Не видим ниједног разлога због којег сви посланици не треба да буду одговорни и то покажу доласком на сједницу да расправљамо о овом питању послије оваквих ратнохушкачких изјава - рекла је Кришто.

Посланици СДА су одржали конференцију за новинаре на којој су саопштили да неће присуствовати хитној сједници која је непотребно сазвана и чији је циљ политизација и скретање пажње од стварних проблема и намјера предсједника РС Милорада Додика. Оцијенили су да Изетбеговићеве изјаве нису пријетње него истицање добрих резултата намјенске индустрије.

Закључци које је спремио СНСД

- Представнички дом најоштрије осуђује учестале ратнохушкачке изјаве Бакира Изетбеговића, које се могу сматрати пријетњом миру

- Представнички дом позива све политичаре у БиХ да се уздрже од ратнохушкачке и запаљиве реторике

- Представнички дом од министарстава одбране и спољне трговине и економских односа БиХ тражи да у року од 30 дана доставе податке о врсти и количини наоружања које се производи, извози и које није продато иностраним купцима

- Представнички дом тражи од колегијума оба дома Парламента БиХ да хитно успоставе пуни и дјелотворан парламентарни надзор над Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ

- Представнички дом позива земље чланице Савјета за примјену мира да осуде ратнохушкачке изјаве Бакира Изетбеговића и укажу на опасности које могу изазвати

Позив Иванићу

Младен Иванић је изјавио да није добио позив да присуствује сједници и затражио од Парламента БиХ да му доставе доказ да су позив послали. Након што су се у јавности појавили позиви које је Младен Босић упутио члановима Предсједништва и који су протоколисани у Предсједништву БиХ 19. априла, из Иванићевог кабинета је саопштено да је он у згради Предсједништва био тога дана до 16.30 часова и да до тада никакав позив није стигао у кабинет.

- Послије сједнице Предсједништва отпутовао је у Бијељину због унапријед планираних обавеза. Све што је послије тога стигло у кабинет било је касно да би било третирано као озбиљно - наводи се у саопштењу из кабинета члана Предсједништва БиХ из РС, који је у Бијељину ишао ради гостовања у телевизијској емисији.

Иванић је рекао да је на сједници Предсједништва БиХ тражио да се разговара о ратнохушкачким Изетбеговићевим изјавама, али да није било сагласности за то и најавио да ће наредне седмице о томе разговарати с амбасадорима земаља чланица Савјета за примјену мира.

Сташа Кошарац каже да Иванић није желио да дође на сједницу јер му требају гласови Бошњака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана