Izetbegović ponovo uzburkao duhove među Hrvatima u BiH

RTRS
Izetbegović ponovo uzburkao duhove među Hrvatima u BiH

I dalje se ne stišavaju reagovanja na intervju Bakira Izetbegovića na Hrvatskoj televiziji.

 Posebno na dio u kojem je Hrvate u BiH upozorio da ne mogu dobiti treći entitet bez rata i sukoba. Izetbegovićeve prijetnje, u hrvatskom korpusu doživljavaju se kao kraj dominacije ratnih politika porodice Izetbegović i prevlasti jednog naroda nad druga dva u BiH. Niko od međunarodnih zvaničnika u BiH nije reagovao na izjave Bakira Izetbegovića.

Nizu konfliktinih izjava Bakir Izetbegović dodao je novu, izrečenu usred Zagreba. Lider najjače bošnjačke stranke, SDA, zaprijetio je ratom Hrvatima i koalicionom partneru, lideru HDZ-a BiH Dragan Čoviću, ako nastave da u djelo sprovode ideju o trećem entitetu.

"Do trećeg entiteta, bez konflikta i rata ne može doći. 60% Hrvata živi izmješano sa Bošnjacima, kud bi izvukli tu liniju trećeg entiteta koju nisu uspjeli 1993. godinesa HVO-om da izvuku. Mislim da su to besmislice koje služe za vlastito biračko tijelo i pritisak prema Bošnjacima", rekao je Izetbegović.

Hrvatski političari nisu iznenađeni radikalnim izjavama bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, koliko odlukom HRT-a da mu omogući promociju takvih stavova. Poručuju mu da političkim putem, a ne ratom, žele da dođu do hrvatskog TV kanala i poboljšaju poziciju Hrvata u izbornom procesu.

"Prije svega nemamo šta od njega dobiti i čemu se nadati od njega, to je jasno ko dan. Očito je da je njegove vrijeme prošlo i da šalje takve nespretne poruke koje dovode do usijanja. U svakom slučaju nije ugodno čuti i sigurno da može zabrinuti. Neka ne misli da smo se mi uplašili", istakao je poslanik HDZ-a BiH u Predstavničkom domu PS BiH Nikola Lovrinović.

Bivši hrvatski član Predsjedništva i uzrok višegodišnjih konfrontacija Hrvata i Bošnjaka, Željko Komšić ne brine zbog ratnih pokliča Bakira Izetbeghovića, uvjeren je da rata neće biti, ali ni trećeg entiteta. 

"Kao što se neće desiti secesija bilo koge dijela BiH, kao što se neće desiti drugačija teritorijalna organizacija BiH tako se neće ni desiti ni islamska država ovdje u BiH", naglasio je poslanik DF-a u Predstavničkom domu PS BiH Željko Komšić. 

Poznavalac političke situacije u Mostaru novinar Zoran Krešić očekuje da će ratoborne izjave Bakira Izetbegovića prepoznati predstavnici američke i evropske administracije, a da će glasači na oktobarskim izborima zagovornike rata poslati u prošlost.

"Bakir Izetbegović je na tragu ostvarenja politika svojega oca, a to znači dominacija jednog naroda, provođenja hegemonističko koncepta. Zapravo ono što danas promovira Bakir Izetbegovićč neće nas odvesti nigdje", izjavio je novinar "Večernjeg lista" lista Zoran Krešić.

Prijetnje ratom su vrh ledenog brijega neraščišćenih odnosa Hrvata i Bošnjaka, a politička nadmudrivanja, blokade i svađe svakodnevnica njihovih odnosa u FBiH, što je u obrnutoj proporciji s njihovim savezništvom s početka '90-tih godina prošlog vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana