Изетбеговић поново узбуркао духове међу Хрватима у БиХ

РТРС
Изетбеговић поново узбуркао духове међу Хрватима у БиХ

И даље се не стишавају реаговања на интервју Бакира Изетбеговића на Хрватској телевизији.

 Посебно на дио у којем је Хрвате у БиХ упозорио да не могу добити трећи ентитет без рата и сукоба. Изетбеговићеве пријетње, у хрватском корпусу доживљавају се као крај доминације ратних политика породице Изетбеговић и превласти једног народа над друга два у БиХ. Нико од међународних званичника у БиХ није реаговао на изјаве Бакира Изетбеговића.

Низу конфликтиних изјава Бакир Изетбеговић додао је нову, изречену усред Загреба. Лидер најјаче бошњачке странке, СДА, запријетио је ратом Хрватима и коалиционом партнеру, лидеру ХДЗ-а БиХ Драган Човићу, ако наставе да у дјело спроводе идеју о трећем ентитету.

"До трећег ентитета, без конфликта и рата не може доћи. 60% Хрвата живи измјешано са Бошњацима, куд би извукли ту линију трећег ентитета коју нису успјели 1993. годинеса ХВО-ом да извуку. Мислим да су то бесмислице које служе за властито бирачко тијело и притисак према Бошњацима", рекао је Изетбеговић.

Хрватски политичари нису изненађени радикалним изјавама бошњачког члана Предсједништва БиХ, колико одлуком ХРТ-а да му омогући промоцију таквих ставова. Поручују му да политичким путем, а не ратом, желе да дођу до хрватског ТВ канала и побољшају позицију Хрвата у изборном процесу.

"Прије свега немамо шта од њега добити и чему се надати од њега, то је јасно ко дан. Очито је да је његове вријеме прошло и да шаље такве неспретне поруке које доводе до усијања. У сваком случају није угодно чути и сигурно да може забринути. Нека не мисли да смо се ми уплашили", истакао је посланик ХДЗ-а БиХ у Представничком дому ПС БиХ Никола Ловриновић.

Бивши хрватски члан Предсједништва и узрок вишегодишњих конфронтација Хрвата и Бошњака, Жељко Комшић не брине због ратних поклича Бакира Изетбегховића, увјерен је да рата неће бити, али ни трећег ентитета. 

"Као што се неће десити сецесија било коге дијела БиХ, као што се неће десити другачија територијална организација БиХ тако се неће ни десити ни исламска држава овдје у БиХ", нагласио је посланик ДФ-а у Представничком дому ПС БиХ Жељко Комшић. 

Познавалац политичке ситуације у Мостару новинар Зоран Крешић очекује да ће ратоборне изјаве Бакира Изетбеговића препознати представници америчке и европске администрације, а да ће гласачи на октобарским изборима заговорнике рата послати у прошлост.

"Бакир Изетбеговић је на трагу остварења политика својега оца, а то значи доминација једног народа, провођења хегемонистичко концепта. Заправо оно што данас промовира Бакир Изетбеговићч неће нас одвести нигдје", изјавио је новинар "Вечерњег листа" листа Зоран Крешић.

Пријетње ратом су врх леденог бријега нерашчишћених односа Хрвата и Бошњака, а политичка надмудривања, блокаде и свађе свакодневница њихових односа у ФБиХ, што је у обрнутој пропорцији с њиховим савезништвом с почетка '90-тих година прошлог вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана