Изетбеговић: За предсједника имам фаворита, Звиздићу су врата и даље отворена

klix.ba
Изетбеговић: За предсједника имам фаворита, Звиздићу су врата и даље отворена

Сарајево - Предсједник Странке демократске акције Бакир Изетбеговић изјавио је, гостујући на ТВ1, да су потпредсједнику СДА Денису Звиздићу и даље отворена врата да буде кандидат за члана Предсједништва БиХ те је поручио да је његова супруга храбра жена која је једнострано одустала од кандидатуре.

Изетбеговић је казао да има свог фаворита за позицију члана Предсједништва БиХ, али да његово име не би желио откривати. Он је додао како сматра да до Конвенције СДА, која је заказана за суботу, неће бити одустајања преосталих кандидата Шефика Џаферовића и Сафета Софтића.


“Звиздић ми је казао да не жели изазивати раздоре унутар Странке демократске акције. Ја не мислим да је то раздор. Требао ми је рећи раније да му нешто смета, вријеђа га и да би он то другачије. Требао је остати и треба размислити да промијени мишљење, да остане уз своју странку. Он је казао да не би хтио угрозити пријатељство које има са мојом супругом, а то није угрожавање, то је обична конкуренција”, изјавио је Изетбеговић.

Коментаришући потез своје супруге да у сриједу званично одустане од могуће кандидатуре за члана Предсједништва БиХ, Изетбеговић је истакао да је она сама донијела такву одлуку. Он је казао да је био изненађен подршком коју је добила Себија Изетбеговић с обзиром на његово противљење њеној кандидатури за поменуту позицију.

“Она се није кандидовала, већ су је други кандидовали. Слала је поруке да је не интересује та опција. Вјероватно јој је годила таква подршка након низа дисквалификација које је имала у међувремену”, истакао је Изетбеговић.

Он сматра да је Себија Изетбеговић осјећала обавезу према људима који су јој дали подршку те се зато двоумила.

“Разговарали смо данима и то је на крају била њена одлука. Она је то написала прије осам дана, али није прихваћено на сједници Предсједништва, а сада је то урадила једнострано”, додао је.

Лидер СДА је нагласио да није постојала никаква намјера елиминације Дениса Звиздића из утрке за кандидата.

“Он има обавезу да изађе и да се бори. Мислим да треба размислити о томе да се врати. Надам се да ћу се ових дана срести с њим и поразговарати”, поручио је Изетбеговић и додао да су он и Звиздић стари пријатељи, али да је из јавности сазнао да се двоуми.

“То нисам узео за озбиљно и мислим да то није требао урадити. Сви у СДА се боре до краја. СДП ће сазвати 40.000 људи који ће одлучивати и онај кога изаберу мора изаћи на изборе. Нема ту хоћу - нећу. Не можете мало бити у политици, а мало не. Морате побиједити у странци па се борити са другим, па сјести у Предсједништво и борити се за ову земљу”, сматра први човјек СДА.

Након одустајања Звиздића, а затим и Себије Изетбеговић, на Фесјбуку се огласио и СДА-ов министар Един Рамић који је казао да су у трци за чланове Предсједништва БиХ из СДА остали “само они који своје столице никоме не дају”.

“То није требао казати. Ако је имао нешто рећи тим људима, требао је то урадити иза затворених врата у СДА, а не у јавност изаћи с таквим стварима и тврдњом која ће нанијети штету СДА. Они се нису сами кандидовали, већ их је кандидовао терен. Је ли њихов гријех што су спремни остати до краја? Ја мислим да је гријех ако не останете до краја. Ја бих замјерио и Себији што је одустала да није ријеч о мојој супрузи”, поручио је Бакир Изетбеговић.

Он је открио како сматра да би Себија Изетбеговић требала бити на одређеним листама, али не за члана Предсједништва БиХ.

“Штета је изгубити жену која брзо мисли, учи и људи је воле”, сматра Изетбеговић који би своју супругу волио видјети у политици, али у сектору здравства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана