Izetbegović: U BiH ne postoji ID, ali postoji radikalna hrvatska desnica

Srna
Izetbegović: U BiH ne postoji ID, ali postoji radikalna hrvatska desnica

Sarajevo - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović odbacio je tvrdnje svog hrvatskog kolege Dragana Čovića da demografska dominacija Bošnjaka prijeti uspostavom islamske države u BiH.

U intervjuu za portal "Slobodna Bosna" Izetbegović je rekao da su Čovićeve izjave reciklaža stare teze koja se izvlači "poput batine" još od 1983. i tzv. Sarajevskog procesa na kojem se, pod optužbom za kontrarevolucionarno djelovanje, sudilo grupi muslimanskih intelektualaca predvođenih Alijom Izetbegovićem.

"Ovaj put (batini) je novu energiju i šansu dala islamofobija izazvana migrantskom krizom. Cilj je oslabiti poziciju Bošnjaka, staviti nam na vrat hipoteku radikalizma i kompenzirati slabljenje pozicije HDZ-a nakon presude Haškog tribunala (Jadranku) Prliću i ostalima, izvršiti pritisak kako bi se ishodila rješenja po volji HDZ-a", rekao je Izetbegović.

On je tako komentarisao Čovićev istup ranije ove nedjelje u Zagrebu u kojemu je lider HDZ-a rekao da građanska država u BiH zapravo znači unitarnu, a time i islamsku državu, jer bi time bila dovedena u pitanje prava druga dva konstitutivna naroda.

Slično upozorenje Čović je izrekao i prošle nedjelje u Briselu kada su on, Izetbegović i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarali s predsjednikom Evropske pučke stranke (EPP) Josefom Dalom.

Izetbegović kaže da je cilj Čovića odnosno HDZ-a nije teritorijalna podjela BiH "iako se i time prijeti", nego "podjela izborne baze" odnosno RTV sistema, institucija, ministarstava...

"Zato je Dragan Čović krenuo u napad pred Dalom s tezom o 'radikalnoj bošnjačkoj desnici' i 'namjerama stvaranja islamske države na tlu BiH'. Naravno da takvo što ne postoji, ali postoji radikalna hrvatska desnica i presudom Haškog tribunala utvrđeni udruženi zločinački pothvat. Stoga, po njihovoj logici, vrijedi pokušati Izetbegovića i Bošnjake staviti u poziciju da se brane i pravdaju. Odgovorio sam da nisu Bošnjaci napravili udruženi zločinački pothvat, srušili Mostar i napravili konc-logore u Hercegovini, da nismo mi digli mjesec i zvijezdu nad Mostarom, već je podignut križ", kazao je Izetbegović.

Komentirajući prepucavanja oko izmjena Izbornog zakona BiH Izetbegović je rekao da očekuje da će se u parlamentu BiH o tome razgovarati nakon što medijatori iz Evropske unije, SAD i Kabineta visokog predstavnika (OHR) obave pojedinačne konsultacije s liderima političkih stranaka i kada se odrede "obrisi" mogućih rješenja.

"Pretpostavljam da će (medijatori) pokušati iskristalizirati rješenje prihvatljivo svima, ili potrebnoj većini pa će onda to biti eventualno usvojeno kao prijedlog te većine s kojim će se ići u parlamentarnu proceduru", rekao je Izetbegović govoreći o mogućem izlazu iz sadašnje pat-pozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana