Изетбеговић: У БиХ не постоји ИД, али постоји радикална хрватска десница

Срна
Изетбеговић: У БиХ не постоји ИД, али постоји радикална хрватска десница

Сарајево - Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић одбацио је тврдње свог хрватског колеге Драгана Човића да демографска доминација Бошњака пријети успоставом исламске државе у БиХ.

У интервјуу за портал "Слободна Босна" Изетбеговић је рекао да су Човићеве изјаве рециклажа старе тезе која се извлачи "попут батине" још од 1983. и тзв. Сарајевског процеса на којем се, под оптужбом за контрареволуционарно дјеловање, судило групи муслиманских интелектуалаца предвођених Алијом Изетбеговићем.

"Овај пут (батини) је нову енергију и шансу дала исламофобија изазвана мигрантском кризом. Циљ је ослабити позицију Бошњака, ставити нам на врат хипотеку радикализма и компензирати слабљење позиције ХДЗ-а након пресуде Хашког трибунала (Јадранку) Прлићу и осталима, извршити притисак како би се исходила рјешења по вољи ХДЗ-а", рекао је Изетбеговић.

Он је тако коментарисао Човићев иступ раније ове недјеље у Загребу у којему је лидер ХДЗ-а рекао да грађанска држава у БиХ заправо значи унитарну, а тиме и исламску државу, јер би тиме била доведена у питање права друга два конститутивна народа.

Слично упозорење Човић је изрекао и прошле недјеље у Бриселу када су он, Изетбеговић и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић разговарали с предсједником Европске пучке странке (ЕПП) Јосефом Далом.

Изетбеговић каже да је циљ Човића односно ХДЗ-а није територијална подјела БиХ "иако се и тиме пријети", него "подјела изборне базе" односно РТВ система, институција, министарстава...

"Зато је Драган Човић кренуо у напад пред Далом с тезом о 'радикалној бошњачкој десници' и 'намјерама стварања исламске државе на тлу БиХ'. Наравно да такво што не постоји, али постоји радикална хрватска десница и пресудом Хашког трибунала утврђени удружени злочиначки потхват. Стога, по њиховој логици, вриједи покушати Изетбеговића и Бошњаке ставити у позицију да се бране и правдају. Одговорио сам да нису Бошњаци направили удружени злочиначки потхват, срушили Мостар и направили конц-логоре у Херцеговини, да нисмо ми дигли мјесец и звијезду над Мостаром, већ је подигнут криж", казао је Изетбеговић.

Коментирајући препуцавања око измјена Изборног закона БиХ Изетбеговић је рекао да очекује да ће се у парламенту БиХ о томе разговарати након што медијатори из Европске уније, САД и Кабинета високог представника (ОХР) обаве појединачне консултације с лидерима политичких странака и када се одреде "обриси" могућих рјешења.

"Претпостављам да ће (медијатори) покушати искристализирати рјешење прихватљиво свима, или потребној већини па ће онда то бити евентуално усвојено као приједлог те већине с којим ће се ићи у парламентарну процедуру", рекао је Изетбеговић говорећи о могућем излазу из садашње пат-позиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана