Изетбеговић: Да ли би Вучић пристао на оно што нуди да је у мојим ципелама?

N1
Изетбеговић: Да ли би Вучић пристао на оно што нуди да је у мојим ципелама?

Сарајево - Бошњачки члан Предсједништва Босне и Херцеговине и предсједник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је, говорећи о односима са Србијом и Хрватском, односно проблемима границе и градње Пељешког моста, рекао да "ту нема отвореног питања", те да је "БиХ признала и Србију и да је Србија признала БиХ".

"Нема ту отвореног питања, ми смо признали Србију, Србија је признала нас. Проблем је демаркација, обољежавање тога и ово што Србија тражи мимо тога. Да се направи посебан режим за те централе. Ако се утврди да су оне србијанске сто посто, зашто не би помогли људима да се неким жицама то огради, да се то корисити. Тада морају платити потопљено земљиште и кориштење водног ресурса. За све вријеме и за све будуће вријеме то нису ствари које се ломе преко кољена, понављам стоти пут, не знам зашто се неки љуте", рекао је Изетбеговић у емисији "Пресингу" на телевизији "Н1".

Изетбеговић је, одговарајући на питање "шта ако се докаже да је да је Електроприведа учествовала у градњи хидроцентрала", рекао да су онда у питању милијарде које нису исплаћене Босни и Херцеговини.

"Тражит ћу да се плати, до задњег пенија. Мислим да ће се ријешти до уласка Србије у ЕУ. Треба да ријеши отворена питања са сусједним земљама, а ако није у стању, да пристане на арбитражу", каже бошњачки члан Предсједништва.

Она каже да БиХ неће прихватити оно што Србија нуди, а што ни сама не би прихватила да је обрнута ситуација.

"Нема пристанка на оно што ни они не би прихватили. Ево господин Вучић да је у мојим ципелама и у мојој ситуацији би ли он пристао на те ствари? Ко би у овој ситуацији у којој се ја налазим пристао на такву ствар? Зашто бих на такву ствар пристао?", упитао је Изетбеговић.

Говорећи о односима са Хрватском он је рекао да нема о чему да се прича ако та држава троши воду из Бушког језера, а за то не плаћа.

"О чему онда причамо? Ако имамо милијарде марака вриједну имовину у Хрватској и не враћају нам 22 године, није то баш добросусједниски. Ако почнете градити мост па вас упозори ЕУ да нисте ријешили питања са БиХ, ви то даље игноришете, добијете писмо. Ја се морам борити за права и интересе моје земље без обзира да ли то некоме изгледало инцидентно. Можда неко мисли да би то требало дипломатскије, мудрије, ево ја то радим овако. Морамо сачувати то правио за нашу дјецу, за наше унуке", каже Изетбеговић.

Он је упитао зашто не би Србија и Хрватска пристале на убрзани рад комисија и рјешевања питања.

"Зашто не би утврдили шта је истина са тим електранама. Ако Хрватска и Србија желе да раде на томе, то је посао од пар мејсеци. Звиздић је написао једно писмо Пленковићу око Пељешког моста на које шест мјесеци нема одговора", каже бошњачки члан Предсједништва и додаје да ће БиХ тражити своја права уколико на прољеће крене градња Пељешког моста.

"Ми ћемо тражити наша права даље. Међународно право познаје судове. Ићи ћемо према ЕУ. Не може ЕУ трошити свој новац на нешто што крши закон, упозорит ћемо на то. Ићи ћемо према Европском Парламенту, Јункеру... Боље да то ријешимо сами", рекао је Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана