Izborno podmetanje akciza na gorivo

Željka Domazet
Izborno podmetanje akciza na gorivo

Sarajevo - Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH uputio je juče u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o akcizama kojim je predloženo da van snage budu stavljene izmjene zakona usvojene u decembru prošle godine koje su donijele poskupljenje goriva za 18 feninga po litru, što su u SNSD-u i HDZ-u BiH ocijenili populističkim predizbornim potezom.

Izmjene zakona predložene su po hitnom postupku i trebalo bi da se nađu pred poslanicima na sutrašnjoj sjednici.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da SDS populističkim i predizbornim prijedlogom pokušava da izazove nove proteste građana u RS.

- Riječ je o očajničkom pokušaju SDS-a da isprovocira građane da ponovo izađu na ulice jer su im njihovi strani šefovi saopštili da loše stoje i da im samo izazivanje haosa može pomoći da ostvare nekakav rezultat na opštim izborima - rekao je Košarac.

Dodao je da je SDS u ovom slučaju zaobišao Savjet ministara BiH, u kojem sjede ministri iz SDS-a i PDP-a.

- U političkom očaju i lutanju SDS je sam sebi postao opozicija u zajedničkim institucijama u Sarajevu. SDS ovim prijedlogom pokušava da ekonomski i politički oslabi Srpsku i to nije ništa novo i to su iz Sarajeva radili u protekle četiri godine. Njihov problem je u tome što u vezi sa akcizama nemaju podršku svojih koalicionih partnera iz SDA jer i FBiH treba novac za infrastrukturne projekte. U svim drugim slučajevima napada na RS imali su podršku i bošnjačke politike i stranih mešetara, koji danas ćute o tome šta rade njihovi politički favoriti iz SDS-a i Saveza za promjene - kaže Košarac.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto rekla je da je za prijedlog SDS-a čula iz medija. Ona je podsjetila da je HDZ BiH učestvovao u donošenju i podržao prošlogodišnje izmjene Zakona o akcizama.

- Sve što bi mislili da je trebalo drugačije uraditi vjerovatno bi i predložili. Zakon o akcizama je sistemski, koji je trebalo da predloži Savjet ministara i uvijek treba da ga izradi institucija i precizno navede na koji način prikupljati sredstva od akciza i trošiti ih - rekla je Krišto.

U SDA juče nisu željeli da komentarišu prijedlog SDS-a i najavili su da će stav iznijeti danas. Mirsad Isaković iz SBB-a, stranke koja je takođe podržala posljednje izmjene zakona, najavio je da će danas na sjednici poslaničkog kluba zauzeti stav o prijedlogu SDS-a.

Podrška SDS-u stiže od SDP-a, čiji poslanik Saša Magazinović kaže da im ipak nije nikakva satisfakcija kao bloku koji se borio protiv akcizne koalicije što su se njihova upozorenja obistinila. Senad Šepić iz Nezavisnog bloka rekao je da je ta stranka prije mjesec predložila identične izmjene zakona, samo ne u hitnoj već u redovnoj proceduri i da će podržati smanjenje akciza.

Dodik: SDS želi gužvu

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da je Srpska mogla imati mnogo efikasniji sistem izgradnje puteva i autoputeva da nije bilo opstrukcije od SDS-a.

- SDS ponovo želi da napravi neku gužvu predlažući izmjene Zakona o akcizama. Riječ je o čistom politikantstvu bez ikakvog realnog osnova, a to smo navikli jer sve što je SDS uradio bilo je pogrešno. Cijena goriva isključivo zavisi od kretanja na svjetskom tržištu, a akcize koje je BiH uvela nisu više, nego niže od onih u regionu. Kod nas je i PDV 17 odsto, dok je u Hrvatskoj 25 ili 26 odsto. Mogli smo deset godina da prikupljamo od akciza sredstva za autoputeve, uzmemo kredit i od tih akciza, koje u kontinuitetu pristižu deset godina, vraćamo kredit. Tako su radile sve zemlje na svijetu, tako radimo i mi - rekao je Dodik.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica saopštio je da Srbija i Hrvatska imaju diferenciranu stopu PDV-a, prilagođenu siromašnom stanovništvu i da ga čudi da se opstrukcijom može nazvati odbrana interesa građana koji su jasno stavili do znanja da ni oni ni privreda ne mogu da podnesu previsoku i vještački podignutu cijenu goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana