Изборно подметање акциза на гориво

Жељка Домазет
Изборно подметање акциза на гориво

Сарајево - Клуб посланика СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ упутио је јуче у парламентарну процедуру измјене Закона о акцизама којим је предложено да ван снаге буду стављене измјене закона усвојене у децембру прошле године које су донијеле поскупљење горива за 18 фенинга по литру, што су у СНСД-у и ХДЗ-у БиХ оцијенили популистичким предизборним потезом.

Измјене закона предложене су по хитном поступку и требало би да се нађу пред посланицима на сутрашњој сједници.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да СДС популистичким и предизборним приједлогом покушава да изазове нове протесте грађана у РС.

- Ријеч је о очајничком покушају СДС-а да испровоцира грађане да поново изађу на улице јер су им њихови страни шефови саопштили да лоше стоје и да им само изазивање хаоса може помоћи да остваре некакав резултат на општим изборима - рекао је Кошарац.

Додао је да је СДС у овом случају заобишао Савјет министара БиХ, у којем сједе министри из СДС-а и ПДП-а.

- У политичком очају и лутању СДС је сам себи постао опозиција у заједничким институцијама у Сарајеву. СДС овим приједлогом покушава да економски и политички ослаби Српску и то није ништа ново и то су из Сарајева радили у протекле четири године. Њихов проблем је у томе што у вези са акцизама немају подршку својих коалиционих партнера из СДА јер и ФБиХ треба новац за инфраструктурне пројекте. У свим другим случајевима напада на РС имали су подршку и бошњачке политике и страних мешетара, који данас ћуте о томе шта раде њихови политички фаворити из СДС-а и Савеза за промјене - каже Кошарац.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Борјана Кришто рекла је да је за приједлог СДС-а чула из медија. Она је подсјетила да је ХДЗ БиХ учествовао у доношењу и подржао прошлогодишње измјене Закона о акцизама.

- Све што би мислили да је требало другачије урадити вјероватно би и предложили. Закон о акцизама је системски, који је требало да предложи Савјет министара и увијек треба да га изради институција и прецизно наведе на који начин прикупљати средства од акциза и трошити их - рекла је Кришто.

У СДА јуче нису жељели да коментаришу приједлог СДС-а и најавили су да ће став изнијети данас. Мирсад Исаковић из СББ-а, странке која је такође подржала посљедње измјене закона, најавио је да ће данас на сједници посланичког клуба заузети став о приједлогу СДС-а.

Подршка СДС-у стиже од СДП-а, чији посланик Саша Магазиновић каже да им ипак није никаква сатисфакција као блоку који се борио против акцизне коалиције што су се њихова упозорења обистинила. Сенад Шепић из Независног блока рекао је да је та странка прије мјесец предложила идентичне измјене закона, само не у хитној већ у редовној процедури и да ће подржати смањење акциза.

Додик: СДС жели гужву

Предсједник РС Милорад Додик истакао је да је Српска могла имати много ефикаснији систем изградње путева и аутопутева да није било опструкције од СДС-а.

- СДС поново жели да направи неку гужву предлажући измјене Закона о акцизама. Ријеч је о чистом политикантству без икаквог реалног основа, а то смо навикли јер све што је СДС урадио било је погрешно. Цијена горива искључиво зависи од кретања на свјетском тржишту, а акцизе које је БиХ увела нису више, него ниже од оних у региону. Код нас је и ПДВ 17 одсто, док је у Хрватској 25 или 26 одсто. Могли смо десет година да прикупљамо од акциза средства за аутопутеве, узмемо кредит и од тих акциза, које у континуитету пристижу десет година, враћамо кредит. Тако су радиле све земље на свијету, тако радимо и ми - рекао је Додик.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица саопштио је да Србија и Хрватска имају диференцирану стопу ПДВ-а, прилагођену сиромашном становништву и да га чуди да се опструкцијом може назвати одбрана интереса грађана који су јасно ставили до знања да ни они ни привреда не могу да поднесу превисоку и вјештачки подигнуту цијену горива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана