Izabrana nova Vlada Republike Srpske

Svjetlana Šurlan foto: A. Čavić
Izabrana nova Vlada Republike Srpske

Banjaluka - Narodna skupština Republike Srpske izabrala je oko pola sata poslije ponoći novu Vladu Srpske, za čijeg je predsjednika izabrana Željka Cvijanović, dosadašnji premijer Republike Srpske.

Za ministra finansija izabran je Zoran Tegeltija, a Dragan Lukač za ministra unutrašnjih poslova, novi ministar prosvjete i kulture je Dane Malešević, a ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Petar Đokić obavljaće funkciju ministra industrije, energetike i rudarstva, Anton Kasipović ministra pravde, a Stevo Mirjanić ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok je Dragan Bogdanić izabran za ministra zdravlja i socijalne zaštite.

Ministar nauke i tehnologije ostaje Jasmin Komić, novi ministar trgovine i turizma je Predrag Gluhaković, dok je Jasmina Davidović izabrana za ministra porodice, omladine i sporta.

Srebrenka Golić izabrana je za ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Neđo Trninić za ministra saobraćaja i veza, Zlatan Klokić za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, dok Davor Čordaš ostaje ministar za izbjeglice i raseljena lica.

Za izbor Cvijanovićeve glasala su 44 poslanika, dok je 37 bilo protiv, a isti rezultati glasanja bili su i za sastav Vlade Srpske.

Nakon izbora, premijer i ministri položili su svečanu zakletvu.

Privreda će mjeriti uspjeh nove Vlade

Mandatar za sastav nove Vlade RS Željka Cvijanović predložila je u srijedu na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS sastav svog kabineta i narodnim poslanicima predstavila ekspoze.

Cvijanovićeva je predložila osam ministara iz još aktuelnog saziva i isto toliko novih, a riječ je o kadrovima SNSD-a, DNS-a, SP-a i HDZ-a BiH.

Cvijanovićeva je u ekspozeu istakla da će okvir za djelovanje nove Vlade biti očuvanje ustavne pozicije RS i njenih nadležnosti, stabilnost, odgovornost i funkcionalnost njenih institucija, unapređenje demokratskog ambijenta te jačanje ekonomije i stvaranje uslova za zapošljavanje. Naglasila je da će Vlada morati da odgovori na brojne izazove i raditi paralelno na institucionalnom jačanju RS i njene političke i ekonomske pozicije.

- Naš cilj i zadatak je jaka, stabilna, prosperitetna i demokratska Srpska sa očuvanim nadležnostima, koje su joj date Dejtonskim sporazumom i sa institucionalnim kapacitetom koji će moći da odgovori na potrebe svih njenih građana - istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ključne reformske oblasti su podrška oporavku privrede i privrednom rastu, reforma javnog sektora, fiskalna konsolidacija i evropske integracije. Dodala je da će obezbijediti dodatnu podršku privredi i povećanje zaposlenosti u realnom sektoru kroz rasterećenje privrede, ukidanjem parafiskalnih davanja, te rasterećenjem koje se odnosi na novozaposlene radnike. Naglasila je da reformske politike podrazumijevaju fiskalno i strukturno prilagođavanje i da je sigurno da će neke od njih biti veoma restriktivne, a neke mjere nepopularne.

- Ali one nemaju alternativu i moraće se odlučno sprovoditi ako želimo da stvorimo uslove za brži privredni rast. Najvažniji cilj nove Vlade biće izgradnja stabilne ekonomije i ostvarivanje privrednog rasta. Stopa privrednog rasta biće mjera uspjeha ove Vlade - naglasila je Cvijanovićeva.

Izgradnju stabilne ekonomije, dodala je, nije moguće sprovesti bez reforme javnog sektora i fiskalne konsolidacije.

- Svjesni smo da će sprovođenje mjera za oporavak i novi rast privrede biti najvažniji i najteži zadatak nove Vlade. Bez privrednog rasta dugoročno nećemo uspjeti u potpunosti konsolidovati javne finansije, niti sprovesti reformu javnog sektora - naveo je mandatar u ekspozeu.

Cvijanovićeva je pojasnila da je predviđeno da osnovne mjere za oporavak privrede i podsticaj privrednog rasta budu realizovane kroz stimulativnu poresku politiku, rasterećenje i poboljšanje likvidnosti privrede, javne investicije, reformu tržišta rada i poboljšanje ekonomskog i socijalnog položaja radnika, unapređenje stečajnog postupka i politike u poljoprivredi.

- Reforma javnog sektora obuhvatiće reforme Vlade i republičke uprave, lokalne samouprave, javnih preduzeća, zdravstvenog sektora, finansijskog sektora, pravosuđa i obrazovanja, te politike u oblastima penzijskog i invalidskog osiguranja, boračko-invalidske zaštite i borbe protiv kriminala i korupcije - istakla je Cvijanovićeva navodeći da je cilj smanjenje troškova javne uprave i uspostavljanje efikasne administracije.

Dodala je da će biti obezbijeđeno unapređenje obrazovanja, te da će Vlada populacionu politiku i rješavanje demografskih problema postaviti na nivo od strateškog nacionalnog značaja.

- Omladina, penzioneri, invalidi i boračke kategorije su dio stanovništva prema kojem će se i buduća Vlada odnositi sa posebnom pažnjom i uvažavanjem - poručila je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o evropskim integracijama, ona je istakla da je jasan stav u pogledu sprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" i uspostavljanja mehanizma koordinacije, te uopšte kretanja BiH ka EU.

Poslanici koji čine skupštinsku većinu naglasili su da je u ekspozeu obuhvaćeno sve što je potrebno da bude urađeno i da je važno da će Vlada najviše pažnje posvetiti privredi i povećanju zaposlenosti. Opozicioni poslanici istakli su da su sigurni da mnoge stvari navedene u ekspozeu neće dati rješenja za probleme i upozorili da sistem ne funkcioniše, a da se većina ministara bira po podobnosti, a ne sposobnosti.

Novi poslanici

Na početku sjednice poslanici Milan Kovač i Jasna Lukić iz SNSD-a te Dobrila Drinić iz SP-a položili su zakletvu. Oni su dobili mandat poslanika nakon što su poslanici SNSD-a Dragan Bogdanić i Zoran Tegeltija te SP-a Petar Đokić kandidovani za ministre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana