Изабрана нова Влада Републике Српске

Свјетлана Шурлан фото: А. Чавић
Изабрана нова Влада Републике Српске

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске изабрала је око пола сата послије поноћи нову Владу Српске, за чијег је предсједника изабрана Жељка Цвијановић, досадашњи премијер Републике Српске.

За министра финансија изабран је Зоран Тегелтија, а Драган Лукач за министра унутрашњих послова, нови министар просвјете и културе је Дане Малешевић, а министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић.

Петар Ђокић обављаће функцију министра индустрије, енергетике и рударства, Антон Касиповић министра правде, а Стево Мирјанић министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, док је Драган Богданић изабран за министра здравља и социјалне заштите.

Министар науке и технологије остаје Јасмин Комић, нови министар трговине и туризма је Предраг Глухаковић, док је Јасмина Давидовић изабрана за министра породице, омладине и спорта.

Сребренка Голић изабрана је за министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Неђо Трнинић за министра саобраћаја и веза, Златан Клокић за министра за економске односе и регионалну сарадњу, док Давор Чордаш остаје министар за избјеглице и расељена лица.

За избор Цвијановићеве гласала су 44 посланика, док је 37 било против, а исти резултати гласања били су и за састав Владе Српске.

Након избора, премијер и министри положили су свечану заклетву.

Привреда ће мјерити успјех нове Владе

Мандатар за састав нове Владе РС Жељка Цвијановић предложила је у сриједу на посебној сједници Народне скупштине РС састав свог кабинета и народним посланицима представила експозе.

Цвијановићева је предложила осам министара из још актуелног сазива и исто толико нових, а ријеч је о кадровима СНСД-а, ДНС-а, СП-а и ХДЗ-а БиХ.

Цвијановићева је у експозеу истакла да ће оквир за дјеловање нове Владе бити очување уставне позиције РС и њених надлежности, стабилност, одговорност и функционалност њених институција, унапређење демократског амбијента те јачање економије и стварање услова за запошљавање. Нагласила је да ће Влада морати да одговори на бројне изазове и радити паралелно на институционалном јачању РС и њене политичке и економске позиције.

- Наш циљ и задатак је јака, стабилна, просперитетна и демократска Српска са очуваним надлежностима, које су јој дате Дејтонским споразумом и са институционалним капацитетом који ће моћи да одговори на потребе свих њених грађана - истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, кључне реформске области су подршка опоравку привреде и привредном расту, реформа јавног сектора, фискална консолидација и европске интеграције. Додала је да ће обезбиједити додатну подршку привреди и повећање запослености у реалном сектору кроз растерећење привреде, укидањем парафискалних давања, те растерећењем које се односи на новозапослене раднике. Нагласила је да реформске политике подразумијевају фискално и структурно прилагођавање и да је сигурно да ће неке од њих бити веома рестриктивне, а неке мјере непопуларне.

- Али оне немају алтернативу и мораће се одлучно спроводити ако желимо да створимо услове за бржи привредни раст. Најважнији циљ нове Владе биће изградња стабилне економије и остваривање привредног раста. Стопа привредног раста биће мјера успјеха ове Владе - нагласила је Цвијановићева.

Изградњу стабилне економије, додала је, није могуће спровести без реформе јавног сектора и фискалне консолидације.

- Свјесни смо да ће спровођење мјера за опоравак и нови раст привреде бити најважнији и најтежи задатак нове Владе. Без привредног раста дугорочно нећемо успјети у потпуности консолидовати јавне финансије, нити спровести реформу јавног сектора - навео је мандатар у експозеу.

Цвијановићева је појаснила да је предвиђено да основне мјере за опоравак привреде и подстицај привредног раста буду реализоване кроз стимулативну пореску политику, растерећење и побољшање ликвидности привреде, јавне инвестиције, реформу тржишта рада и побољшање економског и социјалног положаја радника, унапређење стечајног поступка и политике у пољопривреди.

- Реформа јавног сектора обухватиће реформе Владе и републичке управе, локалне самоуправе, јавних предузећа, здравственог сектора, финансијског сектора, правосуђа и образовања, те политике у областима пензијског и инвалидског осигурања, борачко-инвалидске заштите и борбе против криминала и корупције - истакла је Цвијановићева наводећи да је циљ смањење трошкова јавне управе и успостављање ефикасне администрације.

Додала је да ће бити обезбијеђено унапређење образовања, те да ће Влада популациону политику и рјешавање демографских проблема поставити на ниво од стратешког националног значаја.

- Омладина, пензионери, инвалиди и борачке категорије су дио становништва према којем ће се и будућа Влада односити са посебном пажњом и уважавањем - поручила је Цвијановићева.

Када је ријеч о европским интеграцијама, она је истакла да је јасан став у погледу спровођења одлуке Европског суда за људска права у случају "Сејдић и Финци" и успостављања механизма координације, те уопште кретања БиХ ка ЕУ.

Посланици који чине скупштинску већину нагласили су да је у експозеу обухваћено све што је потребно да буде урађено и да је важно да ће Влада највише пажње посветити привреди и повећању запослености. Опозициони посланици истакли су да су сигурни да многе ствари наведене у експозеу неће дати рјешења за проблеме и упозорили да систем не функционише, а да се већина министара бира по подобности, а не способности.

Нови посланици

На почетку сједнице посланици Милан Ковач и Јасна Лукић из СНСД-а те Добрила Дринић из СП-а положили су заклетву. Они су добили мандат посланика након што су посланици СНСД-а Драган Богданић и Зоран Тегелтија те СП-а Петар Ђокић кандидовани за министре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана