Из дијела Федерадије и ове године протјерали Деда Мраза

Танјуг
Из дијела Федерадије и ове године протјерали Деда Мраза

Сарајево - Иако је Нова година интернационални празник многи Бошњаци је не признају и не обиљежавају.

У већински Боњњачком Сарајеву, али и другим градовима Федерације БиХ, и ове године из неких вртића протјерана је планетарно позната маскота Деда Мраза.

Као протеклих година друштвене мреже и форуми препуни су протеста родитеља Бошњака који не желе да њихова дјеца приме пакетић Деда Мраза.

Тако да Деда Мраз и ове године неће посјетити неколико сарајевских вртића, упркос чињеници да већина родитеља, без обзира на њихову националну и вјерску припадност, подржава новогодишње прославе.

Још прије седам година, уочи прославе 2010. године, Исламска заједница у БиХ објавила је фетву у којој стоји да Деда Мраз није познат и признат у исламској традицији Бошњака и да се нарочито бошњачкој дјеци тај хршћански симбол покушава потурити као неутралан лик.

Ова фетва посебно је наљутила професионалце који се сваке године маскирају у Деда Мраза како би увеселили малишане.

Чак је Високи представник у БиХ Карл Билт 1996. позвао припаднике сва три народа да не чине Деда Мраза вјерским симболом.

Билт је истакао да Деда Мраз не би требало да буде симбол било које религије, већ да је он традиција у БиХ и знак добре воље и пријатељства.

Припадници ислама и они који практикују ислам као вјеру, пак, кажу да је за њих Нова година "ноћ као свака друга".

Поглавари исламских заједница тврде да њихова вјера поштује хришћанство као вјеру и све хришћанске обичаје али да Нова година и Деда Мраз као симбол тог празника у њему немају упориште.

То, међутим, не значи да ислам својим припадницима забрањује, али ни не одобрава да обиљежавају Нову годину на начин како то чине њихове комшије и пријатељи хришћани па и да своју дјецу одгајају у вјеровању да Деда Мраз постоји.

Било како било, Деда Мраз ће и ове године добити више милиона писама са бројним жељама малишана из свих дијелова свијета.

Према неким подацима Међународне уније пошта, традициионално највише писама добија Финска јер се верује да Деда Мраз тамо станује.

Зато је Финска једна од земаља која упошљава највише људи који одговарају на жеље упућене Деда Мразу.

У канадским поштама, на примјер, према истим подацима, дјеци се шаљу одговори на чак 26 различитих језика, а у поштама Њемачке на 16.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана