Иванићева жеља Предсједништво, Бошњаци га неће поново подржати

Ведрана Кулага
Иванићева жеља Предсједништво, Бошњаци га неће поново подржати

Бањалука - Почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић објелоданио је да жели у трку за још један мандат за члана Предсједништва БиХ из РС, али то зависи од одлуке СДС-а који има право првог избора у Савезу за промјене, а уколико му се жеље остваре, неће моћи да рачуна на гласове Бошњака у Српској који га оптужују да их је изневјерио.

Иванић каже да и на предстојећим изборима преферира функцију на којој је био до сада, али да чека одлуку СДС-а.

- Мој рад у Сарајеву показао је да сам довољно тврд у кризним ситуацијама, али и довољно отворен да криза не доведе до конфликта и сукоба, којих је у Сарајеву много, а убудуће ће доминантан бити сукоб Бошњака и Хрвата. Срби треба да покажу спремност да буду конструктивни, али не би требало да стану ни на чију страну и РС треба издвојити из кризе до које може доћи усљед конфликта Бошњака и Хрвата - рекао је Иванић.

СДС као најјача партија у Савезу за промјене има право првог избора функције за коју ће предложити кандидата. У овој странци не желе да откривају да ли ће се на сједници Главног одбора заказаној за сутра одлучити за позицију предсједника РС или српског члана Предсједништва БиХ, али ни какав ће бити персонални избор између два главна фаворита - лидера странке Вукоте Говедарице и високог функционера Мирка Шаровића.

Говедарица је, као и Иванић, предочио личну жељу, а она је да би радије био предсједник РС. Шаровић није говорио ни о жељама, казавши да је то унутрашње питање СДС-а.

- Не водим било какву кампању у вези с тим и мислим да је непотребна и са моје и од стране било кога другог. Нећу рећи било који детаљ и то остаје за нас у СДС-у. Обје позиције су врло важне и суштина је које личности могу да поднесу највећи терет, а посебно да у изборној кампањи допринесу добром резултату. Није питање за шта ћемо се опредијелити, него да ли Савез за промјене има кандидата који може парирати кандидатима конкуренције - каже Шаровић.

Потпредсједник СДС-а Милован Бјелица вјерује да ће одлука бити између Говедарице и Шаровића.

- Све ће бити познато у суботу - рекао је Бјелица.

Шеф Клуба посланика коалиције "Домовина" у Народној скупштини РС Адмир Чавка из СББ-а БиХ рекао је јуче да је Младен Иванић изабран за члана Предсједништва БиХ захваљујући гласовима Бошњака и да их је изневјерио, због чега неће добити подршку на предстојећим изборима. Чавка је истакао да су Бошњаци на општим изборима 2014. године организовано радили за Иванића, који је као кандидат Савеза за промјене побиједио Жељку Цвијановић, коју је подржавала коалиција СНСД-ДНС-СП.

- Инструкција да Бошњаци гласају за Иванића важила је за цијелу РС и дијаспору, а не само за мјеста са доминантним бошњачким становништвом. Био сам један од оних који су директно били укључени у кампању за Иванића. Генерални став коалиције "Домовина" је тада био да подржимо Иванића јер смо сматрали да је боље рјешење од Цвијановићеве. Али, Иванић се цијели мандат трудио да буде већи Додик од Додика. Хвали се да је спријечио споразум БиХ са Исламском заједницом, подржао је референдум о Дану РС и из пописа становништва избацио Бошњаке, иако су управо они масовно гласали за њега. Цијели мандат је радио супротно интересима оних који су му поклонили повјерење. То је крајње лицемјерно и некоректно - рекао је Чавка.

Иванић је, према његовим ријечима, обећао да ће ријешити многе проблеме повратника, али договор није испоштовао.

- Бошњацима је било обећано да ће бити ријешени бројни проблеми под условом да свој глас дају Иванићу. Грешке из претходног периода неће бити поновљене и Бошњаци неће насјести на овакву Иванићеву игру и више неће бити кусур у нечијим односима. Не требамо бити дио никакве манипулације. Иванић је добио најмање 36.000 гласова Бошњака, а побиједио је Цвијановићеву са мање од 7.000 гласова разлике. Крајње је некоректно од њега када каже да је побиједио гласовима СНСД-а и ДНС-а, што је ноторна лаж. Иванић болује од амнезије и не престаје манипулисати Бошњацима и њиховим гласовима. Ми јесмо фактор који може да одлучи, али се до сада показало да смо били кусур у тим односима. То више не желим и све ћу урадити да никада више не буде тако - рекао је Чавка.

Иванић је казао да се причало да је побиједио бошњачким гласовима, али да ће набројати седам мјеста у Зворнику са доминантним бошњачким гласачима гдје га је Цвијановићева побиједила 150:0.

- Мене, иначе, у Сарајеву једним дијелом прозивају, а имали сте прилику чути и бошњачке посланике у РС, зову ме четник с енглеским, који је опаснији од четника с пушком - рекао је Иванић и додао да је могуће да би Бошњаци били мало за њега, а против предсједника СНСД-а Милорада Додика, који је већ најавио кандидатуру за члана Предсједништва БиХ.

Неважећи листићи

Адмир Чавка је истакао да унутар бошњачког политичког корпуса у Српској још није било ријечи о томе да ли ће и кога подржати на предстојећим изборима у трци за новог члана Предсједништва БиХ из РС.

- Моје мишљење је да не требамо подржати никога и да гласачки листић који се односи на члана Предсједништва из РС треба поништити - казао је Чавка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана