Ivanić popunjava DKP mrežu svojim kadrovima

Željka Domazet
Ivanić popunjava DKP mrežu svojim kadrovima

SARAJEVO - Odlazeći srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić planira da na posljednjoj sjednici Predsjedništva u ovom mandatu, koja je planirana za 22. oktobar, izvrši čitavu seriju imenovanja u diplomatsko-konzularnoj mreži, saznaje "Glas Srpske" iz ove institucije.

Svojevrsne nesuglasice unutar Saveza za pobjedu u vezi sa imenovanjima pojedinih ambasadora i dalje su aktuelne, ali Ivanić je, kako saznajemo, odlučio da tu priču ekspresno završi.

- Dok se Savez za pobjedu sada bori sa postizbornim mukama, počasni predsjednik PDP-a koristi gužvu i priprema svoje kadrove za imenovanja - rekao je sagovornik "Glasa Srpske" iz Predsjedništva.

Otkriva da bi na poziciju ambasadora u Vašingtonu trebalo da ide Branko Nešković. U Skoplju će završiti šefica Ivanićevog kabineta Nataša Zirojević, a put Madrida kreće njena bliska rođaka Gordana Milošević, inače zaposlena kao diplomata u Ministarstvu spoljnih poslova. Za šefa Misije BiH u Briselu bi trebalo da bude imenovan Željko Janjetović, dosadašnji ambasador u Berlinu kojem ističe mandat.

Nakon sprovođenja procedure, za novog generalnog sekretara Predsjedništva BiH imenovan je donedavni Ivanićev savjetnik Zoran Đerić.

- Đerić je u ponedjeljak preuzeo funkciju generalnog sekretara Predsjedništva. Izvršena je primopredaja i potpisani su zapisnici. To je uobičajena procedura. Malo smo porazgovarali o poslu i on je preuzeo tu funkciju - rekao je za naš list doskorašnji generalni sekretar Boris Buha. 

To bi Ivaniću trebalo da olakša planirana imenovanja.

- Međutim, u svemu ovome postavlja se pitanje kako će ti ambasadori dobiti agreman zemlje u koju treba da idu kad će im akreditivna pisma morati potpisati novoizabrani član Predsjedništva iz Republike Srpske  Milorad Dodik. Neko mora da potpiše i program priprema za te ambasadore kao i putni nalog za odlazak u zemlje prijema, što bi bilo negdje početkom naredne godine - kaže naš izvor.

Podsjetimo, uoči početka izborne kampanje imenovani su ambasadori u Sofiji, Bukureštu i Pragu i oni čekaju agremane. Riječ je o Lepi Babić, kao kadru PDP-a, te Aleksandru Dragičeviću i Zoranu Miličeviću kao kadrovima SDS-a.

Predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove odlazećeg saziva Predstavničkog doma Dušanka Majkić rekla je za "Glas Srpske" da je evidentno da Ivanić "brojeći posljednje dane na funkciji pokušava da zbrine veliki broj PDP-ovih kadrova u DKP mrežu BiH".

- To je uzaludan posao jer, kao što je poznato, Milorad Dodik je najavio preispitivanje svih dosadašnjih imenovanja ambasadora. To znači da će se dobro analizirati ko je predstavljao Srbe u DKP mreži širom svijeta u prethodnom mandatu. Buduće diplomate iz reda srpskog naroda moraće mnogo više da rade za Srpsku - rekla je Majkićeva.

Pokušali smo juče da dobijemo komentar Mladena Ivanića, ali bezuspješno.

Saradnja Crnatka i Dodika

Ukoliko bude problema u vezi sa formiranjem novog Savjeta ministara, a sve sluti da će se to dogoditi, spoljnu politiku kreiraće novo Predsjedništvo, što praktično znači da će Milorad Dodik i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak biti prinuđeni da sarađuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana