Ivanić nakon sastanka sa Lavrovim: Rusija za Dejtonski sporazum i cjelovitu BiH

Agencije
Ivanić nakon sastanka sa Lavrovim: Rusija za Dejtonski sporazum i cjelovitu BiH

Sarajevo - Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, održao je pres konferenciju nakon što se sastao sa Sergejem Lavrovim, ministrom inostranih poslova Rusije.

Ivanić je istakao da je glavna poruka koju su dobili ta da Rusija čvrsto stoji iza Dejtonskog sporazuma i cjelovite Bosne i Hercegovine, ali protiv demonizacije Republike Srpske,  ali ne vidi ko može imati primjedbu na tu vrstu političke poruke.

Istakao je da postoji želja za ozbiljnijom ekonomskom saradnjom.

''Prostori za angažman naših ljudi su vrlo veliki, postoji velika zainteresovanost za razvoj dobrih odnosa. Bilo je riječi o problemu ulaska pisca Prilepina i jasno je reklo da će se o tome razgovarati unutar bezbjednosnih organizacija jer oni imaju dobru saradnju'', dodao je on.

Na pitanje novinara da li će ići u Banjaluku, Ivanić je rekao da nije pozvan, ali da je zvanični domaćin Lavrovu Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

“Smatram da je jako dobro što ide u Banjaluku. Vjerovatno bi veći broj međunarodnih posjetilaca trebalo da ide u Banjaluku, vjerovatno i u Mostar, da me ne shvatite pogrešno”, rekao je Ivanić.

Rekao je da je na sastanku bilo riječi i o regionalnim pitanjima.

Dodao da je prije posjete Lavrova bilo riječi i o mogućem sastanku četiri strane, odnosno BIH, Srbije, Rusije i Turske, ali da Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, nije bio za taj sastanak.

Lavrov: Favoriti su oni koji dobiju povjerenje građana u BiH

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija na predstojećim Opštim izborima u BiH ima svoje favorite, a da su to oni koji su favoriti građana BiH.
“Mi nikada nikome ne preporučujemo za koga da glasa kada je riječ o izborima u drugim zemljama. Mi ćemo opet poštovati izbor građana i uvijek ćemo raditi sa onima kojima državljani BiH daju svoje povjerenje”, istakao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom inostarnih poslova u Savjetu ministara Igorom Crnatkom.

Na pitanje novinara da li je upoznat o pismu koje mu je uputila grupa građana pod nazivom “Pravda za Davida” u kojem traže pomoć i da ih posjeti, Lavrov je odgovorio da je u BiH doputovao noćas tako da se nije stigao upoznati o njegoovm sadražaju, ali da mu je za to pismo rekao Crnadak.

Crnadak je naveo da je Lavrova upoznao o ovom događaju i pozivu koji mu je upućen da ih posjeti, te dodao da je teško to postići zbog protokola koji postoji tokom posjete ministra spoljnih poslova Rusije Banjaluci.

Govorećo o situacii u Siriji, Lavrov je rekao da osnovna prijetnja za njen teritorijalni integritet dolazi iz istočnih krajeva zemlje, uz direktnu kontrolu SAD te dodao da je dogovor sa Turskom privremenog karaktera i da će postojanje demilitarizovane zone spriječiti granatiranje sirijskih trupa i ruske baze Hmejmim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana