Иванић: Овакав политичар треба да представља Србе

N1
Иванић: Овакав политичар треба да представља Србе

Сарајево - Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ рекао је да политичар попут њега треба да предствља Србе и наредне четири године у Предсједништву БиХ, те да га само кандидатура за ту позицију занима.

НДП који припада Савезу за промјене негодовао је што је Иванић кандидат за члана Предсједништва БиХ. Оцијенили су да то треба бити Мирко Шаровић, док се Иванић треба кандидовати за позицију предсједника РС.

"Неки од нас кандидата се питају нешто. Одувијек сам говорио да је једино мјесто за које сам заинтересован је члан Предсједништва. Овај посао сам добро радио. Овакав политичар треба да представља Србе и наредне четири године. Биће пуно изазова, треба разуман глас који ће спустити лоптицу не земљу", навео је Иванић.

Иванић је то рекао у разговору на Н1. Он се тренутно налази у Бакуу, на 6. Глобалном Баку Форуму. Иванић је у Бакуу обавио низ састанака са високим европским и азијским званичницима, те је истакао да од свега тога - БиХ има много користи.

"Имао сам разговор са предсједником Азербејџана, имам практично сваке године. Имамо личних релација. Азербејџан је урадио много за БиХ, старачки домови у Бањалуци, паркови у Сарајеву, помоћ невладиним организацијама, инвестиција за фабрику воћа и поврћа у Добоју, радили су у Сребреници малу фабрику", навео је Иванић.

Иванић је открио да ће премијер Турске, Бинали Јилдирим крајем мјесеца доћи у БиХ, док се долазак Реџепа Тајипа Ердоана очекује у јуну. Истакао је важност договора на релацији Сарајево - Београд - Анкара око припреме изградње аутопута, што ће, према његовом мишљењу допринијети смиривању прилика, а сам пројекат - заслужује похвалу, оцијенио је.

На Форуму је било говора о безбједности, а Иванић је био говорник и на панелу о сепаратистичком дјеловању.

"Ово је тема гдје је граница и мјера између веће и мање бројних народа. Потребно је наћи баланс. Питање је присутно свуда, па и у ЕУ, гдје су највећи стандарди људских права, плате, незапосленост скоро да не постоји. А постоје захтјеви да људи имају нешто своје. Питање је дубоко, а одговори се не могу наћи само на нивоу политике", рекао је Иванић И додао:

"Искуство БиХ је да то успјева да функционише. Ми нисмо најидеалнији, али је направљен огроман искорак. Лекције су да до рјешења може доћи, предуслов је да велике силе мисле једнако. Ни код нас не би било смиривања да су велике силе имале своју групу коју су гурале. Када су постигли договор, створили су се услови и да на домаћем терену буде тако. Крајње рјешење не може да буде да је једна страна потпуно задовољна, а друга незадовољна. Потребан је баланс".

Он је казао да је то и лекција свима који преговарају о изборном закону, да се суоче са јединственим приступм међународних институција и да рјешење не буде "или или".

О изборном закону

Говорио је Иванић и о изборном закону, за који је казао да прати дешавања - али да не види рјешење суштинског рјешења.

"Избори ће се одржати, провођење може доћи у питање. Некима је то излаз. Хајмо направити кризу, доћи ће странци, па нека они рачунају. Ако не буде како ја кажем - биће криви странци", појаснио је.

Оцијенио је да држава неће изаћи из кризе до избора.

"Актери који три године нису успјели да ријеше Мостар - сада ће као да нађу рјешење, реторика ће бити тежа и тежа. Добро је да смо предали одговоре на Упитник", навео је Иванић, рекавши да не вјерује у много помака.

"Не видим како је могуће доћи до договора око изборног закона, експлодираће након избора. Биће тешко имплементирати резултате - биће кризе. Ако буде међународне интервенције, нисам сигуран да ће их сви актери прихватити", оцијенио је Иванић.

О активирању МАП-а

Иванић је рекао да ако остану услови какве је НАТО предвидио - неће бити шансе да се то проведе.

"Локације нису регистроване, ако се став НАТО-а промијени, онда је у њиховим рукама. У Талину су давно донијели одлуку да је одобрен МАП, питање је када ће га активирати. Ако се смање услови. Имовина није ријешена, ни у ФБиХ ни у РС", навео је.

Стратегија за вањску политику

Иванић каже да има низ ствари у стратегији за вањску политику до 2025. године која је усвојена.

"Ми ћемо тај документ објавити, то су генералне ствари и приступ, детаљнији него претходних година. Била је страница и по текста, још из времена када сам ја био министар. Има доста приоритета, у регионалној сарадњи, сарадњи са ЕУ, шта су наши циљеви. Најбоље је да се документ погледа", изјавио је Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана