Ivanić: Izetbegović reagovao da ne bude da je popustio

Tanjug
Ivanić: Izetbegović reagovao da ne bude da je popustio

Novi Sad - Srpski član predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić smatra da je reakcija bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića, povodom formulacije o međunarodnoj politici BIH na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu, uslijedila jer je mislio da bi pred njegovim biračima ispalo da je "popustio".


"On je kao izašao za govornicu i rekao da će BiH spoljnu politiku voditi u Sarajevu. Pa gdje ćemo je drugdje voditi nego u Predsjedništvu u Sarajevu. Niko drugi našu politiku ne može određivati", rekao je Ivanić za RTV.

On smatra da je reakcija Izetbegovića bila "naduravanje", zbog čega je u sarajevskim medijima dočekan kao heroj koji brani BiH.

"Bez mene ne može biti nijednog stava BIH, pa tako BiH neće priznati Kosovo i ne može ga priznati jer to ja neću dati. Tako da se politika usklađuje sa politikom u Beogradu", naglasio je sprski član predsjedništva BiH i dodao da na silu niko ništa ne može da uradi.

Što se tiče NATO, Ivanić je naveo da ne vidi da bi neki srpski političar u BiH mogao da glasa za članstvo BiH u Alijansi dok Srbija nije unutra.

"Taj koji bi to uradio podijelio bi ovaj narod na dva dijela, a ja to nikad neću biti", naglasio je Ivanić.

Podsjetio je da je i predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH Dragan Čović juče rekao da pozicija BIH o pitanju Kosova ostaje ista sve dok Srbije ne promjeni svoj stav, te ocijenio da je reakcija bošnjačkog člana bila "puko ''naduravanje'' i pokušaj građenja neke vrste vlastitiog digniteta pred svojim biračkim tijelom".

"Moram priznati da je sve to bilo nepristojno", zaključio je Ivanić.

Potvrdio je da je cijela priča oko Kosova krenula od izjave Izetbegovića za Dojče vele, koja je, kako je naveo, bila nepotrebna.

"On (Izetbegović) očekuje da Srbija svaki put jasno kaže - ''mi poštujemo integritet BiH'', što Srbija govori - i za vrijeme ove vlasti i prethodnih vlasti. Sa druge strane, sebi daje za pravo da bi priznao Kosovo i time, kako to Srbija doživljava, ne priznaje njen teritorijalni integritet", naveo je Ivanić.

Na jučerašnjem sastanku članova predsjedništva BiH sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem iza zatvorenih vrata nije bilo puno riječi o Kosovu, potvrdio je Ivanić, navodeći da "od toga nema ništa".

"BiH ne može priznati Kosovo, ja imam moći da to sprečim", naglasio je on.

Upitan da li postoji pritisak koji BIH sugeriše da promijeni stav o Kosovu, Ivanić je odgovorio odrečno.

"Svijet zna da nije realno očekivati da bilo koji srpski političar iz BiH, iz bilo koje partije, promieni stav u vezi sa Kosovom. Bakir može da govori šta hoće, ali ne može uraditi ništa. Izetbegović nije BiH, BiH je ono što se dogovore predstavnici tri naroda - tri člana Predsjedništva", zaključio je Ivanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana