Ivanić, Izetbegović, Bevanda i Šarović opet dijelili novac iz tekuće rezerve

klix.ba
Ivanić, Izetbegović, Bevanda i Šarović opet dijelili novac iz tekuće rezerve

Sarajevo - Aktuelni članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić (PDP) i Bakir Izetbegović (SDA) tokom predizborne kampanje još jednom su zahvatili u svoje tekuće rezerve izdvojivši sredstva, po diskrecionom pravu koje im pripada, i podijelili ih određenim udruženjima ili pojedincima.

Tako je Izetbegović, prema odlukama objavljenim u posljednjem broju Službenog lista BiH, odobrio 4.000 KM Akademiji nauka i umjetnosti BiH u vidu pomoći za organizaciju naučnog kongresa “75. Godišnjica Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a: povijesna utemeljenost državnosti BIH”.


Dodatne 2.000 KM otišle su Rekreativnom biciklističkom klubu Japod iz Bihaća, kao pomoć za organizaciju biciklističkog maratona u povodu obilježavanja 15. godišnjice smrti prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

Ivanić je bio nešto izdašniji u izdvajanju sredstava iz svoje tekuće rezerve pa je ukupno podijelio 7.000 KM. Novac je otišao Crvenom krstu RS kao pomoć za liječenje Srđana Milankovića iz Dervente, Udruženju građana “Fagus” iz Bratunca, kao pomoć za realizaciju programskih projekata, Udruženju veterana Petog odreda specijalne brigade policije Doboj, kao podrška i pomoć za obilježavanje godišnjice osnivanja Odreda.

Također, novac je otišao Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini Kifino selo, Nevesinje, kao pomoć za izgradnju pristupne ceste prema spomen krstu u selu Krekovi, Košarkaškom klubu Sokolac, kao pomoć za rad kluba, te Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini Novosarajevskoj, Istočno Novo Sarajevo, kao podrška i pomoć za osvećenje živopisa u hramu Svetog Velikomučenika Georgija.

Interventne zahvate imali su i državni ministri Vjekoslav Bevanda (HDZ) i Mirko Šarović (SDS). Bevanda je 2.000 KM iz tekuće rezerve dao kao finansijsku podršku za obilježavanje dana nosilaca ratnih obilježja Hrvatskog vijeća odbrane “Herceg-Bosne”. Šarović je 5.000 KM dao Planinarskom društvu “Sjemeć” Rogatica u svrhu jednokratne finansijske pomoći pri realizaciji planiranih aktivnosti.

Inače, funkcioneri BIH su tokom mandata često vršili zahvate u tekuću rezervu.

Kako smo pisali, odlukama članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića i Mladena Ivanića, ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, iz sredstava tekuće rezerve je u septembru dodijeljeno 29.500 KM raznim subjektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana