Иванић: БиХ не кошта пуно Републику Српску

Срна
Иванић: БиХ не кошта пуно Републику Српску

Бањалука - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је да БиХ кошта Српску око 100 или 120 милиона КМ, те да "Српска колико допринесе, отприлике толико повуче и назад".

Упоређујући Буџет БиХ, који износи око једну милијарду КМ, са буџетом Републике Српске који без фондова износи око двије милијарде КМ, а са фондовима и општинама око пет, Иванић је рекао да Српска финансира трећину буџета БиХ.


"То износи око 330 милиона КМ, а од тог износа кроз плате Срба који су запослени у војсци, министарствима и другим службама, у Српску се врати више од 200 милиона КМ, тако да нас БиХ кошта око 100 или 120 милиона, а све остало је наше", рекао је Иванић.

Говорећи о припремама за НАТО вјежбу у Републици Српској, Иванић је за РТРС рекао да никада неће дати сагласност за њено одржавање ако буде кориштен осиромашени уранијум и додао да је за тако нешто потребна и сагласност цивилних институција ентитета, уколико се користе авиони и цивилни аеродроми.

"Учинићу све да без цивилне сагласности институција Републике Српске те вјежбе не буде", рекао је Иванић.

Он је изразио мишљење да је у протеклом периоду коректно радио посао члана Предсједништва БиХ и да је водио политику за коју је мислио да је исправна, те да је бранио права Републике Српске.

Иванић је рекао да и на предстојећим изборима преферира на функцију коју је радио у протеклом периоду, али да чека на одлуку СДС-а као главне партије у Савезу за промјене.

"Моја улога у Сарајеву показала је да сам довољно тврд у кризним ситуацијама, али и довољно отворен да криза не доведе до конфликта и сукоба, којих је у Сарајеву пуно, а у наредном периоду доминантан ће бити сукоб Бошњака и Хрвата", истакао је Иванић.

Он сматра да Срби треба да покажу спремност да буду конструктивни, али да не би требало да стану ни на чију страну, те да Републику Српску треба издвојити из кризе до које може доћи усљед конфликта Бошњака и Хрвата.

Иванић је оцијенио да ће Славко Вучуревић бити веома добар амбасадор БиХ у Словенији с обзиром да има богату каријеру - био је градоначелник Требиња, посланик у Народној скупштини, те његов савјетник у Предсједништву БиХ.

Према његовом мишљењу, Вучуревић је особа која је имала више међународних комуникација него многи министри и био је домаћин великом броју међународних скупова.

"Ријеч је о човјеку који има дугу политичку каријеру и увјерен сам да ће бити добар амбасадор", оцијенио је Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана