Ispovijest majke i sestre ubijenih pripadnika JNA u predmetu “Dobrovoljačka ulica”: Borba za istinu jača od svih nepravdi

Vedrana Kulaga
Ispovijest majke i sestre ubijenih pripadnika JNA u predmetu “Dobrovoljačka ulica”: Borba za istinu jača od svih nepravdi

BANjALUKA - Najmiliji su nam ubijeni prije više od četvrt vijeka, nas neumorno ubijaju svih ovih godina, ali neka dobro znaju da nećemo pokleknuti i da ćemo, kad-tad, dobiti bitku za istinu i pravdu o počinjenom zločinu u toj sarajevskoj ulici.

To u ispovijesti za “Glas Srpske” poručuju Bogdana Tomović, koja je 3. maja 1992. godine u napadu u Dobrovoljačkoj ulici izgubila sina vojnika Zdravka, i Gordana Gvozdenović, koja je dan ranije ostala bez brata Obrada, poručnika JNA ubijenog na Skenderiji, nakon što Tužilaštvo BiH nije postupilo po nalogu Ustavnog suda BiH i u datom roku nije odlučilo po prigovorima oštećenih za obustavljanje istrage u slučaju “Dobrovoljačka”.

Zdravkov život ugašen je u 19. godini, ali ni godine niti opstrukcije nisu ugasile žar njegove majke Bogdane da na vidjelo istjera istinu i da budu kažnjeni oni koji su joj sina zauvijek istrgnuli iz zagrljaja.

- Ovom očiglednom opstrukcijom prevršili su svaku mjeru. Tolerisali smo, čekali da prođe još jedan dan, pa još jedan, ali prošlo je 25 godina. Niko ništa ne radi. Ne znam više ni koliko je prošlo od kada smo podnijeli tužbu. Znam samo da sina nemam, a on pravde - teškim glasom priča Bogdana.

Ne zna, kaže, više šta da misli. Nekada pomisli da neće ni dočekati pravdu, ali je na dobro znani put borbe za pravdu vrati misao o tome za koga gazi sve prepreke. Za koga se, kao majka, i dan-danas bori.

- Dođe mi da tužim i tužioca Džuda Romana koji je obustavio istragu prije nekoliko godina i donio nakaradnu presudu da je moje dijete postalo zlikovac. Ne znam više šta da kažem, vjerovali vi meni ili ne. Zašto je to tako uradio - priča Bogdana, a u grlu je sve više steže.

Zastade na tren. Udahnu i zapita se kako je moguće da je to sve tako kada svi znaju šta se desilo tih majskih dana.

- I ptice na grani znaju da su poginuli nedužni ljudi. Ničim nisu to izazvali. Krenuli su mirno da izađu, da dođu svojim kućama, slobodama. Sve se zna. Istorija će to pisati. Bože, možda ja to neću dočekati, ali valjda će neko dočekati pravdu za našu djecu - ispričala je majka Bogdana.

Život Gordaninog brata Obrada Gvozdenovića stao je u 24. godini, a nema dana kada se ona ne zapita kakva je ovo zemlja u kojoj odluka jedne pravosudne institucije ništa ne važi za drugu.

- Ovo je van pameti. Poniženje i nepravda. Pokazali su opet svoj odnos prema srpskim žrtvama, ali neka znaju - nećemo stati. Nikad. Nećemo posustati ni odustati dok smo živi. Potcjenjuje nas, ali i to nam daje snagu da se izborimo za pravdu naših najmilijih - rekla je Gvozdenovićeva. 

Advokat Milan Romanić, punomoćnik Bogdane Tomović i Gordane Gvozdenović, podnio je u utorak Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Gordane Tadić zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH da u roku od tri mjeseca odluči po prigovorima oštećenih za obustavljanje istrage u slučaju “Dobrovoljačka”.

Krivična prijava je podnesena i protiv Adisa Nuspahića, Behaije Krnjića i još 27 tužilaca Tužilaštva BiH.

Ustavni sud je početkom ove godine naložio Tužilaštvu BiH da odluči po prigovorima zbog obustavljanja istrage u predmetu “Dobrovoljačka ulica”, ali to nije ispoštovano.

Međunarodni tužilac Džud Romano je u januaru 2012. godine, samo nekoliko dana prije nego što će napustiti BiH, obustavio istragu protiv ratnog člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića i još 13 lica uz stav da je kolona JNA, koja se mirno povlačila, bila “legitimna vojna meta”.

Napad

Pripadnici “Zelenih beretki”, “Patriotske lige”, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine. U ovom napadu ubijena su 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci. Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana