Испод Земље су планине веће од Хималаја

Агенције
Испод Земље су планине веће од Хималаја

Други највећи земљотрес икад забиљежен омогућио је научницима да проуче терен испод Земљине површине, откривајући врхове више од Хималаја, пише у часопису "Сајенс".

Научници су успјели да пронађу џиновске структуре у подацима сеизмичких таласа ухваћених током земљотреса у Боливији 1994. године, наводи се у студији коју је пренио тај часопис.

Земљин омотач је густа трака силикатних стијена која се протеже од коре до језгра, што чини 84 одсто волумена наше планете. На 660 километара од површине, граница позната као дисконтинуитет од 660 километара, дијели омотач на његов горњи и доњи ниво.

"Потребни су нам велики земљотреси јер тако сеизмички таласи путују кроз омотач и језгро, одбијају се о дисконтинуитет од 660 километара и путују све до Земље да би били откривени на врху коре", каже Џесика Ирвинг, геофизичар на Универзитету Принстон и ауторка студије.

Тим Ирвингове је користио податке из земљотреса у Боливији 1994. године, другог по величини земљотреса који је забиљежен - 8,2 степена по Рихтеровој скали - откривајући "јачу топографију на граници него што је она код Стеновитих планина или Апалача".

"Не могу да вам дам тачан број у погледу висине домета", наводи Ирвингова, преноси Спутник.

"Али планине на граници од 660 километара могу бити веће од Монт Евереста", рекла је Ирвингова.

Непрецизност у погледу процијене домета може бити услијед посљедица накупљања старих комада морског дна који се увлаче у омотач, а затим се спуштају до границе.

Истраживање је, међутим, непотпуно, јер научници спекулишу да би у огртачу могли постојати древни остаци историје Земље. Даља истраживања могла би да расвијетле еволуцију наше планете и како је она настала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана