Исламска држава на Косову обучава 300 дјеце за терористе

informer.rs
Исламска држава на Косову обучава 300 дјеце за терористе

На Косову постоји пет добро скривених кампова у којима Исламска држава обучава за терористичке нападе 300 деце старости од седам до 17 година, открива за Информер оснивач и предсједник Центра за безбједност, истраге и одбрану ДБА Стеван Ђокић.

Сваки од тих такозваних “црних кампова” може да прими по 60 деце, а највећи се налази у селу Дебелде, источно од Качаника, на граници са Македонијом, само двадесетак километара од територије централне Србије. 

Остали центри за обуку смјештени су у неприступачним брдима у околини Призрена, Пећи, Дечана и у близини пута Урошевац-Ђаковица код Ораховца. Према сазнањима Информера, дјецу у камповима индоктринирају радикални имами са Косова, а за терористичке акције их обучавају џихадисти из јужне српске покрајине, који су ратовали у Сирији.

Први човек ДБА Стеван Ђокић објашњава да су ови озлоглашени центри за обуку јавна тајна на Косову и да је најопаснија ствар што родитељи свјесно и добровољно шаљу дјецу у њих.

Пет кампова

“На Косову постоји пет терористичких кампова за обуку дјеце до 17 година, који су добро скривени у брдима и неприступачним селима, али сви знају да они постоје. Ови центри се зову “Кампет ел зеза”, или “црни кампови”, и у њима су некада били обучавани терористи ОВК, док сада борци ИСИС-а тамо уче дјецу да користе оружје, експлозиве и да ратују у најразличитијим условима. Пошто је ИСИС-у на Косову приступило више од сто албанских породица, у овим центрима у сваком тренутку борави око 300 њихове дјеце. Што је најгоре, њихови родитељи су на то пристали и све то у потпуности подржавају. Највећи такав центар налази се у селу Дебелде код Качаника, а још четири су распоређена у дијеловима Косова ближе граници са Албанијом. То је велики безбједности ризик и за Србију и за цијело регион, јер примјера ради, овај камп који се налази код Качаника, ваздушном линијом је само 20 километра удаљен од територије централне Србије - упозорио је Ђокић.

Међународни стручњак за тероризам Џевад Галијашевић тврди да су ови кампови изузетно опасни, јер се тој дјеци у потпуности испира мозак са циљем да свако од њих заврши као бомбаш самоубица. Он упозорава и да ће у блиској будућности на мети те дјеце терориста највјероватније бити и градови у Србији.

“Изузетно је опасно када дјетету већ са седам година исперете мозак тероризмом и радикалним исламом. Ти малишани се више никада не могу вратити нормалном животу и цијели животни вијек ће провести као претња по безбједност људи. Са једне стране имате индоктринацију радикалних имама, а са друге обуку коју спроводе окорјеле убице, џихадисти ИСИС са ратним искуством, повратници са фронтова у Сирији и Ираку. Ова дјеца терористи ће кроз неколико година бити огромна претња за регион, посебно за Србију и Београд,” алармира Галијашевић.

Укључени пензинисани генерали НАТО

Галијашевић открива да, баш као и деведесетих година, стварање терористичких кампова здушно подржавају и потпомажу пензионисани генерали НАТО пакта. 

“Истина је да на Косову ту дјецу обучавају искусни борци ИСИС-а, али ничега тога не би могло да буде да не постоји амерички благослов из базе Бондстил. Њима одговара да имају малу војску у Европи на територији коју контролишу. Уз то, и дан данас у тим камповима са дјецом терористима раде и пензионисани амерички и НАТО генерали. Исто као што је било и деведесетих година када су обучавали терористе ОВК за рат против Србије,” објашњава Галијашевић.

Бивши оперативац ДБ-а Божо Спасић упозорио је да, осим руковања оружјем и експлозивима, ову дјецу уче и раду са компјутерима, дроновима и осталим модерним електронским технологијама, што је јасно упозорење да безбједносне службе Србије морају свакодневно да мотре на ове кампове.

Пријетња за Европу

“Ти кампови су постојали и раније, било их је седам и тамо су се обучавали терористи ОВК. Проблем је што сада у њима обучавају дјецу, што је јако опасно, јер ти малишани могу неометано да се крећу кроз Србију. Они много лакше него одрасли могу да дођу у ситуацију да изведу неки терористички напад, јер нико не сумња у дијете. Уз све то, њих сада не уче као раније да пуцају и бацају бомбе, већ их обучавају да рукују са компјутерима, дроновима и осталим модерним електронским технологијама. Због свега тога, неопходно је да безбједносне службе Србије све ово схвате максимално озбиљно и да константно пратимо и снимамо рад тих кампова - објаснио је Спасић.

Стручњак за безбједност Орхан Драгаш сматра да ће ови кампови за обуку дјеце врло брзо постати пријетња и за Балкан и за цијелу Европу и да би спонзори косовске независности, САД и Њемачка, што прије морале да рјеше овај случај.

“Од једне квазидржаве као што је Косово не може се очекивати да поступа одговорно као Србија, која је прије неколико дана затворила нешто што је макар и личило на војни камп за дјецу. Нажалост, они раде управо обрнуто, и организују такве кампове. Међународна заједница, прије свега спонзори косовске независности, САД и Њемачка, морају што прије да истраже и моментално затворе ове кампове на Косову, да све не би имало посљедице несагледивих размјера,” упозорава Драгаш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана