Иранци 20 година не плаћају кирију за амбасаду

Агенције
Иранци 20 година не плаћају кирију за амбасаду

Сарајево - БиХ је за закуп објекта у Техерану гдје је смјештана амбасада ове земље за период од 1994. до краја 2018. године Ирану платила нешто више од два милиона КМ. Истовремено, Иран за коришћење вриједног објекта у улици Обала Мака Диздара на броју шест у строгом центру Сарајева, гдје је смјештена иранска амбасада, БиХ није платио ни марку.

Овакав однос између двије државе толерисан је, дакле, скоро 25 година. Портал “klix.ba” дошао је у посјед комплетне документације којом је у протеклим деценијама, на штету БиХ, регулисано управљање овим објектима.

Из Министарства иностраних послова БиХ су на посланичко питање Дамира Арнаута одговорили да иранска страна није испунила обавезе реципроцитета.

- БиХ је од 1993. године плаћала закуп амбасаде у Техерану и током више састанака са представницима Ирана тражено је поштовање реципроцитета или да се објекат у Сарајеву користи на комерцијалној основи. Наведено питање је једно од најважнијих питања и као такво саставни дио свих подсјетника и теза за разговоре које припрема министарство - наведено је у одговору МИП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана