Институције у хаосу, оружје звецкало због миграната

Жељка Домазет
Институције у хаосу, оружје звецкало због миграната

Сарајево, Мостар - Неспремност институција БиХ и изостанак координације између различитих нивоа власти у вези са мирантском кризом ескалирали су у петак када су специјалци МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) блокирали улазак аутобуса са мигрантима на подручје тог кантона који су у режији институција БиХ упућени из Сарајева.

Конвој са мигрантима кренуо је у раним јутарњим часовима ка избјегличком центру Салаковац између Јабланице и Мостара, које је Савјет министара БиХ одредио као одредиште. Заустављен је на подручју Коњица јер је полиција добила наредбу да буде враћен на подручје Кантона Сарајево. Тек послије вишечасовне драме и тешких оптужби на рачун челника МУП-а ХНК, укључујући и тврдње да је извршен државни удар, аутобуси су пропуштени ка крајњем одредишту, а мигранти су смјештени у избјеглички центар.

У конвоју који је заустављен било је пет аутобуса са 269 особа. Полицијске снаге дочекале су их код тунела на Иван Седлу и спријечиле пролазак, а остало је непознато ко је и због чега донио ту наредбу, док се спекулисало да је то могао учинити једино полицијски комесар МУП-а ХНК Илија Ласић. Како се ситуација заоштравала, МУП-ови ХНК и Кантона Сарајево су нагомилали јаке полицијске снаге са херцеговачке и са сарајевске стране тунела.

Ласић није излазио у јавност поводом овог случаја, а из кабинета премијера ХНК Невенка Херцега саопштено је да кантоналне власти нико није обавијестио о покушају довођења већег броја миграната у камп Салаковац.

- Влада и град Мостар нису контактирани нити консултовани о могућем доласку већег броја особа у избјеглички камп у Салаковцу. Поставља се питање ко је и на који начин донио одлуку о њиховом упућивању у ХНК. Доношење такве одлуке, ма ко да ју је донио, еклатантан је примјер неуважавања уставне структуре БиХ и покушај дестабилизације ХНК, што нећемо допустити -  наведено је у саопштењу из Херцеговог кабинета.

У Министарству безбједности и Министарству за људска права и избјеглице БиХ, који су били носиоци активности у вези са премјештањем миграната, истакли су да нису имали никакву најаву да би могло доћи до блокаде. Министар безбједности БиХ Драган Мектић устврдио је на конференцији за новинаре у Бањалуци да није тачно да власти ХНК нису добиле обавјештења и депешу од институција БиХ да ће мигранти бити довезени у Салаковац.

- Обавијестили смо их да ће кренути, али нисмо добили повратну информацију да би потом тамошњи полицајци пресрели колону под пратњом Службе за послове са странцима БиХ и уз пријетњу силом и наоружани дугим цијевима зауставили пут ка Салаковцу.

- Полицијски комесар МУП-а ХНК је починио тешко кривично дјело ометања лица у вршењу службених послова. Да ли му је неко дао политичку наредбу или неку другу, не знам, али је полиција рекла да извршава његову наредбу. Ако је неко у политичком или другом смислу инсистирао да то почине, били су дужни да такву наредбу одбију. Полицајац је дужан да одбије наредбу чије би извршење представљало почињење кривично дјела. Мој став је да комесару треба хитно одредити притвор јер је очигледно да наставља извршење кривичног дјела. Он самовољно вуче потезе и крши Устав и закон - рекао је Мектић и додао да је МУП ХНК извео тајну, планирану и бруталну операцију уз коришћење несразмјерне силе.

Мектић је нагласио да је издао наредбу да буде контактирана тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић и да предузме све неопходне радње, те да се тужилац Тужилаштва БиХ изјаснио да у свему постоји основана сумња да је почињено кривично дјело и дао наредбу да буду предузете неопходне радње.

- То значи да ће полицијски комесар морати бити приведен да се изјасни на сумње да је починио кривично дјело. Мораће да сноси одговорност. О поштовању закона и Устава нема преговора - рекао је Мектић, који је непосредно послије блокаде пролаза миграната тај потез назвао класичним државним ударом и казао да мора реаговати и Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА).

Тужилаштво БиХ саопштило је, међутим, да га надлежне институције нису информисале о доношењу одлуке о измјештању миграната са подручја Сарајева у Салаковац.

- Иако је вршилац дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ предсједавајућа Ударне групе за борбу против трговине људима и илегалних миграција, она није била позвана на састанак који је у понедјељак одржан у Савјету  министара БиХ - навели су из Тужилаштва БиХ и додали да је СИПА информисала дежурног тужиоца о проблему са мигрантима и да је он дао инструкције да буду обављене провјере.

Директор СИПА Перица Станић рекао је да одлуку о укључивању СИПА у рјешавање проблема може донијети једино Тужилаштво БиХ и да ће радити у координацији са другим институцијама. Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић рекао је да је одлуку о премјештању миграната донијело Министарство безбједности БиХ и да је избјеглички центар Салаковац сређен и да су обезбијеђени услови за боравак.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да је законски неутемељена наредба МУП-а ХНК да аутобуси са мигрантима буду заустављени.

- То сматрам најгрубљим кршењем закона, спречавањем институција у вршењу службених послова и угрожавањем уставног поретка БиХ и особа под међународно-правном заштитом - рекао је Звиздић.

Његов замјеник Вјекослав Беванда истакао је да  није добро предузимати никакве самосталне активности у вези са мигрантима и да је неопходно укључити све нивое власти БиХ у рјешавање овог проблема.

- Треба наступити у складу с уставним надлежностима, а не призивати некакве државне ударе и треба поштовати одлуке и надлежности нижих нивоа власти прије него што буде предузета било која активност. Мигрантска криза мора бити под контролом координационих тијела која укључују све нивое власти ако желимо да останемо хладне главе и да одговорно рјешавамо проблеме са којима се већ дуже вријеме сусреће цијела Европа - казао је Беванда.

Мектић је рекао да је у БиХ ушло нешто више од 4.000 илегалних миграната и да их је око 3.000 затражило азил.

Бијег миграната

Неколико миграната је, како је навео портал “Бљесак.инфо”, побјегло је према Иван Седлу, а полиција је успјела да ухвати двојицу. Према неким информацијама, побјегло је шест мушкараца док су чекали развој ситуације.

Изетбеговић: Неће остати на овоме

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић оцијенио је да одлука комесара МУП-а ХНК представља еклатантан примјер супротстављања нижег нивоа власти одлукама Савјета министара БиХ.

- То је противзаконито и противуставно и неће моћи остати на томе и због тога ће сносити санкције - најавио је Изетбеговић и додао да не зна да ли се кривично дјело може назвати државним ударом.

Караматић: БиХ није од Башчаршије до Илиџе

Хрватски делегат у Дому народа Парламента БиХ Марио Караматић изјавио је да је на сцени био покушај сарајевске чаршије да сруши уставни поредак и уставно-правно уређење БиХ, а да је ХНК покушао бранити то уређење које је потписано у Дејтону.

- То што појединци мисле да је БиХ од Башчаршије до Илиџе, то је њихов проблем. Треба знати да је сваки кантон федерална јединица у склопу ФБиХ, као што је она у склопу БиХ - истакао је Караматић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана