Инспектори ухватили више опраног новца

Ведрана Кулага
Инспектори ухватили више опраног новца

Источно Сарајево - У легалне новчане токове убачено је у периоду од јануара до краја септембра прошле године 4,43 милиона марака прљавог новца, показују најновији подаци Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ.

Инспектори су свођењем рачунице утврдили да је прање новца у порасту за око 1,1 милион марака у односу на исти период претходне године.

- Анализом пријављених кривичних дјела у вези са прањем новца утврђено је да је од јануара до септембра 2017. године сума опраног новца обухваћеног пријавама износила 4,43 милиона. Та сума је у истом периоду 2016. године износила 3,21 милион КМ - казали су у Служби за односе с јавношћу SIPA.

Тужилаштвима је за девет мјесеци прошле године поднесено пет извјештаја и једна допуна извјештаја о кривичним дјелима и њиховим починиоцима. Највише их је стигло од обвезника који су пријавили 405 сумњивих трансакција описаних у Закону о спречавању прања новца и финансирању терористичких активности. Из тог контингента 193 пријаве поднио је банкарски сектор, а 212 остали обвезници.

- Анализом је утврђено да је у односу на првих девет мјесеци 2016. године у истом периоду лани запримљено и обрађено 70,2 одсто више сумњивих пријава које су се у већини случајева односиле на пријаве микрокредитног сектора - казали су у SIPA.

Међу сумњивим трансакцијама које су пријавиле банке већи број се односи на учестале приливе из иностранства на рачун страног представништва у БиХ, иноприливе на рачун правне особе у БиХ из некооперативних земаља, сумњиве уплате од стране невладиних организација на рачун физичких лица и разне готовинске уплате на личне рачуне.

Сумње су стварали и полози готовине на рачун правне особе који значајно одступају од претходног пословања, приливи у корист физичке особе која није становник БиХ са офшор дестинације на основу консултантских услуга, а провјераване су и чињенице које су указивале на пословне малверзације и корупцију.

Најчешћа обиљежја сумњивих трансакција које су пријавили остали обвезници, како су појаснили у SIPA, била је готовинска отплата кредита без доказа о поријеклу новца, учестали иноприливи путем система брзог преноса новца у корист рачуна физичке особе те пријевремена отплата лизинг аранжмана.

Тужилаштвима је у цијелој 2016. години поднесено шест извјештаја о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу. Њима је обухваћено 21 физичко и два правна лица због постојања основа сумње да су у легалне новчане токове убацили 32,08 милиона КМ нелегално стеченог новца.

Најчешћа обиљежја сумњивих трансакција

* Учестали иноприливи у корист рачуна страног представништва у БиХ

* Уплате навладиних организација на рачун физичке особе

* Трговање виртуалном валутом биткоин

* Полог готовине на рачун правне особе који значајно одступа од ранијег пословања

* Прилив са офшор дестинације на основу консултантских услуга

* Готовинска отплата кредита без доказа о поријеклу новца

* Пријевремена отплата лизинг аранжмана

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана