Incko predlaže predsjednika BiH

Željka Domazet
Incko predlaže predsjednika BiH

Sarajevo - Visoki predstavnik Valentin Incko izašao je iz svog mandata iznoseći ideju da u BiH treba da bude više Brisela, a manje Dejtona, što po njegovom mišljenju znači preuređenje koje podrazumijeva da BiH ubuduće ima predsjednika i dva njegova zamjenika umjesto tročlanog Predsjedništva.

Sličan model zagovara i za funkciju premijera umjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, iako je priznao da to u ovom trenutku nije realno.

- Uvjeren sam da će biti promjene Dejtonskog sporazuma, ali to trenutno nije realno i prije svega predsjednik RS Milorad Dodik neće prihvatiti "Dejton 2". Postoji potreba za tim i komplikovani mehanizmi, koje predviđa Dejtonski sporazum, moraju biti reformisani. Neophodne su i promjene u strukturi Predsjedništva, a prije svega potrebno je ojačati funkcionalnost institucija. Do sada je politika, zbog tih struktura, često bila paralisana i u budućnosti bi se moglo težiti ka jednom predsjedniku i dvojici zamjenika, pri čemu bi predsjednik imao mandat od četiri godine, a nakon toga bi moglo doći do rotacije - predložio je Incko u intervjuu austrijskoj agenciji APA.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da nije prvi put da Incko istupa sa stavovima kojima zagovara promjenu Dejtonskog sporazuma čiji bi trebalo da bude glavni tumač i čuvar i da nadgleda njegovo sprovođenje.

- U BiH nema saglasnosti za mnogo manje izmjene, a kamoli za promjene Dejtonskog sporazuma. Incko bi trebalo da štiti Dejtonski sporazum, a ne da trasira put za njegove izmjene. Pošto on ne može nametnuti izmjene i uvođenje predsjednika BiH, takvo rješenje je nemoguće i nema nikakvih šansi da do toga dođe - istakla je Majkićeva i dodala da bi bilo mnogo bolje da Incko konačno okonča svoj mandat jer bi bez njega BiH napravila iskorak i prestao bi njegov navijački odnos i uplitanje u mnoge stvari koje nisu u njegovom mandatu.

Član Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović kaže da su to lične Inckove izjave i mišljenja.

- Naslušali smo se mnogo takvih ili sličnih izjava. Šanse za takvo nešto ne postoje. Sve to možemo staviti u sferu ličnih impresija i pogleda na dešavanja u BiH. Podržavam samo dejtonsku BiH i ustavna rješenja koja je dao Dejtonski sporazum i ništa više izvan toga - rekao je Šarović.

Šef Kluba poslanika HDZ-a u Parlamentu BiH Nikola Lovrinović kaže da je teško doći do promjene Ustava.

- Visoki predstavnik je zadužen da štiti Dejtonski sporazum. Sva druga rješenja mogu se donijeti samo izmjenama Ustava. Siguran sam da ne može doći do izmjena samo u tom segmentu, nego bi to morao biti širi paket - kaže Lovrinović.

Potpredsjednik SDA Safet Softić rekao je da Incko, ako misli da je to rješenje za izmjenu Ustava dobro, treba da ga nametne i da ne zna šta bi drugo rekao na njegovu izjavu.

EU ili neko drugi

Valentin Incko je kazao i da EU mora da pojača prisustvo na Balkanu, jer će u suprotnom taj prostor popuniti drugi.

- EU ne smije Balkan, a prije svega BiH, ispustiti iz vida - istakao je Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana